Son dönemde bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, pet şişe kapak renklerinin suyun türüne göre değiştiğini iddia eden paylaşımların ardından Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) açıklama yaptı.

Tüketicilerde bilgi kirliliği yaratması üzerine konuya açıklık getiren SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, "Türkiye’de ambalajlı su türleri “doğal mineralli su”, “doğal kaynak suyu” ve “içme suyu” gibi farklı niteliklere sahip. Suyun bunlardan hangi çeşidinin olduğu ise pet şişelerin üzerindeki etikette yer almaktadır. Çeşitli sosyal medya araçlarında paylaşılan kapak renklerinin suyun türünü yansıttığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır’’ dedi.

Farklı renk kapaklar farklı pazarlama stratejilerinin ürünü

Ambalajlı su üretimindeki yasal mevzuata da dikkat çeken Kalebaşı şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı’nın “Doğal Mineralli Sular veİnsani Tüketim Amaçlı Sular” hakkındaki yönetmeliklerine göre suyun niteliği yalnızca pet şişe etiketleri üzerinde yer alan bilgide yer alır. Türkiye’de ilgili yönetmeliklerde kapak rengi ile ilgili bir sınıflandırma bulunmamaktadır. Pet şişe kapaklarının rengi firmaların pazarlama stratejileri çerçevesinde değişiklik göstermektedir. Bilgi çağının içinde olduğumuz bu dönemde maalesef yanlış bilgiler de kamuoyunda hızla yayılıyor ve tüketicilerde kafa karışıklığı yaratıyor. Bu noktada tüketicilerimize merak ettikleri noktalarda resmi açıklamaları dikkate almalarını öneriyoruz.’’

Advertisement