Süper yat satışı 2022'de de hız kesmedi
Rus milyarderleri gitmiş ve enflasyonu ehlileştirme çabaları küresel durgunluk korkularını artırıyor olabilir, ancak bunu gelişen süper yat endüstrisine bakarak anlamak mümkün değil.
Geçen hafta sonu sona eren Monaco Yacht Show’da, aralarında “Shabby”, “Miss Candy” ve “110’ Dolcevita” gibi yatların da olduğu rekora yakın seviyede 117 tekne sergilendi.
Yat fuarı, Ukrayna'daki savaştan ve Avrupa'yı felç eden enerji krizinden uzak bir dünya gibiydi.
Sektör yöneticileri, pandemi sırasında yoğunlaşan çılgın talepten bahsederken, zenginlerin hastalıktan ve kapanmalardan kaçmak için "kendi teknesine sahip" olmayı ideal bir seçenek olarak görmelerinin bu artışta önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Öte yandan pandemi korkuları azalmasına rağmen talep güçlü kalmaya devam etti.
2022'nin ilk dokuz ayında, önde gelen süper yat brokerlerinden biri olan Burgess'in geliri geçen yıla göre yüzde 20 arttı.
Burgess CEO'su Jonathan Beckett verdiği röportajında “Müşterilerimizin hepsi çok zengin; kendilerini her zaman sağlam, ulaşılmaz ve güçlü hissettiler. Bence pandeminin yaptığı şey, hayatlarında ilk kez onları savunmasız hissettirmek oldu. ‘Hayat aslında kırılgan, ben ölümsüz değilim ve gidip gerçekten güzel bir şey yapmayı göze alabilirim. Neden şimdi yapmıyorum’ diye düşündüler.
Yoğun taleple birlikte küresel süper yat satışları 2021’de rekor kırdı. Fraser Yachts’a göre satışlar hala 13 yıllık ortalamanın yüzde 68 üzerinde seyrediyor” şeklinde konuştu.
Amerikalılar, zengin Rusların yokluğunu telafi etmekle birlikte yat sektörüne olan talebin itici gücü olarak öne çıkıyorlar.
Superyacht Times'a göre, 31 Ağustos itibariyle, ABD'li gemi sahipleri hem mevcut filonun hem de yeni inşa edilenlerin en büyük payını oluşturuyordu.
40 metreden uzun süper yatların 23'üne Amerikalılar sahip.
Amerikalıları yaklaşık yüzde 9 ile Ruslar izliyor. Diğer büyük alıcıların çoğunluğunu Yunanistan, İngiltere, Türkiye ve İtalya'dan yat sahipleri oluşturuyor.
Birkaç yıldır, süper yatların en yüksek profilli alıcıları arasında Rus oligarkları yer alıyordu.
Ancak Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yetkililer, Toskana, Riviera ve Fiji'ye kadar yaptırımların hedef aldığı Rus milyarderlere bağlı yüz milyonlarca dolar değerindeki süper yatları hareketsiz hale getirdi veya el koydu.
2010'da inşa edilen ve 129 milyon euro bedelle satışa çıkarılan 90 metrelik Phoenix 2 isimli yatının yanında sektörü yorumlayan Beckett, şirketinin bu yıl uzunluğu 70 metrenin üzerinde yaklaşık 10 süperyat sattığını söyledi.
Fraser Yacths'a göre, uzunlukları 24-30 metre arasında olan ve süper yat tanımını karşılamak için " başlangıç seviyesi" kabul edilen teklifler, tüm ikinci el yat satışlarının neredeyse yarısını oluşturuyor.
Satılan bu tür süperyatların ortalama uzunluğu 34 metre ve son talep edilen ortalama fiyat ise 7,2 milyon euro seviyesinde.