Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Suudi Arabistan Asya için petrol fiyatını düşürdü

Suudi Arabistan Asya için petrol fiyatını düşürdü

Suudi Arabistan Asya'ya ihraç ettiği petrolün fiyatını düşürdü. Bu hamlenin küresel ekonomik yavaşlamayla birlikte, Asya bölgesi piyasalarının da zayıflayacağına işaret ettiği düşünülüyor.

Giriş: 04 Kasım 2022, Cuma 13:04
Güncelleme: 04 Kasım 2022, Cuma 13:04

Asya’ya satacağı petrolün fiyatını düşüren Saudi Aramco, Rusya’ya yaptırım uyguladıktan sonra alternatif kaynak bulmakta zorluk çekme ihtimaline karşı Avrupa’ya satacağı petrolün fiyatını ise yükseltti.

Yükselen faiz oranları ve Çin’deki Kovid-19 kapanmalarının etkisiyle, ham petrol Haziran ayından beri vadeli piyasalarda yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco, ana pazarı olan Asya’ya Aralık ayında yapacağı satışlarda Arab Light petrolünün fiyatını, petrol rafinericilerinin ve traderların 35 sentlik düşüş beklentisine yakın şekilde 40 sent indirerek varil başına 5,45 dolara çekti.

Buna rağmen, 5 Aralık’ta Avrupa Birliği’nin yaptırımları sıkılaştırması ile Rusya’nın petrol ihracının düşme ihtimalinin etkisiyle, Brent petrol varil başına 95 dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Buna ek olarak Riyad ve Moskova’nın başını çektiği OPEC+ bu ay üretimi düşürme kararı almıştı.

Aramco’nun fiziksel piyasadaki resmi satış fiyatları ise, sıkılık etkisiyle tarihi olarak en yüksek seviyelerde seyrediyor.

Uluslararası Enerji Forumu (IEF) Genel Sekreteri Joe McMonigle, “Bu, iki piyasanın hikayesi. Rusya’nın arzı günlük 1 ile 3 milyon varil arasında düşebilir. Fiziksel piyasa çok sıkı. Kağıt piyasası ise ekonomik daralmayı ve kötü ekonomi haberlerini fiyatlıyor.” dedi.

Asya’ya satacağı petrolün fiyatını düşüren Aramco, Rusya’ya yaptırım uyguladıktan sonra alternatif kaynak bulmakta zorlanma ihtimali olan Avrupa’ya satacağı petrolün fiyatını yükseltti. Amerika’ya satılacak olan petrolün fiyatında değişikliğe gidilmedi.

Suudi Arabistan’ın petrol satışlarının çoğunluğunu Asya bölgesindeki uzun dönem kontratlar oluşturuyor. Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’ın en büyük alıcıları olduğu kontratların fiyatında her ay düzenleme yapılıyor.