Suudi Arabistan'ın petrol oyunu
Suudi Arabistan 12 üyeli OPEC'in en güçlü üyesi olarak nitelendiriliyor ve OPEC Rusya, ABD ve Kanada'nın artan petrol üretimi ile karşı karşıya geliyor
Bloomberg Businessweek'in haberine göre, ABD gelecek yıla kadar dünyanın en büyük petrol üreticisi haline gelmeye hazırlanması ile birlikte Washington ve Wall Street’de Amerika’yı yeni Suudi Arabistan olarak adlandırmak popüler hale geldi. Ancak Suudi Arabistan henüz petrol fiyatlarındaki en büyük etkiye sahip üretici olma rölünden feragat etmiş değil. Ülke, 266 milyar varil petrol rezervine ve günlük olarak 12.5 milyon varil kadar petrol üretme gücüne sahip. Daha da önemlisi Suudi Arabistan’ın ham petrol çıkarma maliyetinin düşük olması ülkeyi ABD’ye kadar düşli bir rakip haline getiriyor. ABD’nin kil kuyularının işletimi ise zor yapılıyor.
Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi yöneticilerinden Edward Chow, “Suudi Arabistan piyasaya istediği zaman daha fazla petrol sağlama ve istediği zaman üretimi düşürme pozisyonundaki tek ülke” diye konuştu.
Suudi Arabistan aynı zamanda 12 üyeli Petrol İhrac Eden Ülkeler Organizasyon’nun (OPEC) en güçlü üyesi olarak nitelendiriliyor ve OPEC Rusya, ABD VE Kanada’nın artan petrol üretimi ile yüz yüze geliyor.
Suudi Arabistan, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve ABD’de petrol üretiminin hızlı yükselişinden dolayı oluşan küresel arz fazlasına rağmen Eylül ayında üretimi yüzde 0.5 artışla günlük 9.6 milyon varile çıkararak OPEC’in birleşik üretimini günlük 31 milyon varil ile 31 ayın en yüksek seviyesine ulaştırdı. Suudi Arabistan ardından 1 Ekim’de önemli Asya müşterilerine teklif ettiği indirimi yükselterek fiyatları düşürdü. Suudiler, fiyatların yüksek seviyesini korumak için kolay bir yol seçerek üretimini düşürebilirdi ancak bunun yerine piyasadaki, özellikle Hindistan ve Çin’deki paylarını korumaya kararlı olduklarını Rusya, Latin Amerika ve Afrikalı rakiplerine gösteren güçlü bir işaret gönderdiler. Irak ve İran da Suudi Arabistan örneğini takip etti.
Bu gelişmelerin ardından petrol ayı piyasasına girdi. Yatırımcıların büyük petrol ülkelerinin üretimi düşürmeyeceklerini anlamasıyla uluslararası gösterge olan Brent petrolün varil fiyatı 19 Haziran’da 115.71 dolardan gerileyerek 16 Ekim’de 82.60 dolar ile 4 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine indi.