Tarım Bakanı Yumaklı tarımsal sulama yatırımlarının detaylarını açıkladı
-
Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, OVP'de yer alan tarımsal sulama yatırımlarına ilişkin detayları paylaştı.
İRFAN DONAT
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program kamuoyuna açıkladı.
OVP'de tarım sektörüne ilişkin "Tarımsal sulama yatırımlarının hızlı bir biçimde artırılarak ürün verimliliğinin yükseltilmesi Program dönemindeki öne çıkan kamu yatırım önceliklerimizdir" ifadesi dikkat çekti.
Tarımsal sulama yatırımlarında gelinen nokta ve önümüzdeki döneme ilişkin yatırım planları ve ulaşılması planlanan hedeflerin detaylarını ise Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı paylaştı.
Türkiye'de kapalı devre sulama sistemlerinin oranının yüzde 35 olduğunu kaydeden Yumaklı, "Ancak yaptığımız hiçbir yeni sulama sistemlerini açık yapmıyoruz. Bunların tamamı kapalı devre sulama sistemleri olarak devam ediyor. Ayrıca buna bağlı olarak üreticilerimizin de damla sulama sistemleri gibi yatırımlarının da yüzde 50'sini hibe programları ile karşılamaya devam ediyoruz. Dolayısıyla burada komple bir sistemin dönüştürülmesi husus var" dedi.
Mevcut durum ve geleceğe yönelik veriler de paylaşan Yumaklı, hali hazırda sulamaya açılmış olan tarım alanının 7,2 milyon hektar olduğunu söyledi. 2024-2028 dönemini kapsayacak şekilde 2028 yılının sonuna kadar sulamaya açılacak alanın 750 bin hektar olduğunu kaydeden Yumaklı, "2028'e kadar hali hazırda mevcutların da dönüştürülmesi yüzde 35'lerden yüzde 45'lere çıkacak. Böyle de bir hedefimiz var.
2025 yılında sulama bütçesine ayrılan rakamın artış oranının yüzde 83 olduğunu ifade eden Yumaklı, "Dolayısıyla OVP'de bahsedilen tarımsal üretimin artırılması konusundaki kararlığı da buradan görmek mümkün" diye konuştu.
Yumaklı, "Tarımsal üretimimizi artırmak ve bunu verimli şekilde yapmak istiyorsak tarımsal sulama yatırımları en önemli başlıklardan bir tanesidir. Bununla birlikte yapısal dönüşümlere de devam etmemiz gerekir. Özellikle açıklamış olduğumuz, planlı üretim, sözleşmeli üretim, işlenmeyen tarım arazilerin üretime kazandırılması, lojistik ve fire gibi bazı olumsuzlukların organize tarım bölgeleri yoluyla elimine edilerek yine buradaki hususların da pozitif hale getirilmesi gibi konular da yine gündemizde olan ve devam eden başlıklar..." dedi.