Adana'daki Seyhan Barajı'ndan Seyhan Nehri'ne bırakılan su miktarının aşırı yağışlar nedeniyle artması yüzünden Mersin'in Tarsus ilçesinde 30 bin dönüm tarım alanı sular altında kaldı.
Adana'nın Tuzla Mahallesi ile Tarsus arasındaki karayolu da su altında kalınca ulaşıma kapatıldı.
Doğu Akdeniz Bölgesi'nde etkisini sürdüren yoğun yağış nedeniyle yükselen doluluk oranının düşürülmesi amacıyla Seyhan Barajı’nın kapakları açıldı.
Debisi yükselen Seyhan Nehri yatağına yakın bulunan Kefeli, Çöplü, Çatalca, Ağzıdelik ve Baharlı mahalleleri sel baskını riskiyle karşı karşıya kaldı.
Tuzla-Tarsus Yolu Tuzla Köprüsü mevkisinde, yolun yaklaşık 150 metrelik kısmının sular altında kalması sebebiyle karayolu ulaşıma kapatıldı.
30 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı
Mersin’in Tarsus ilçesinde Seyhan Nehri’ne yakın olan mahallelerdeki toplamda 30 bin dönüm buğday, lahana, karnabahar, kabak, marul ve narenciye ekili tarım arazisi sular altında kaldı.
Can kaybının yaşanmadığı olayda yerleşim yerleri de zarar görmedi. Su bırakma işleminin hafta içine kadar devam edeceği bildirilirken, bölge halkı su seviyesinin yükselmesi riskine karşı uyarıldı.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, "Adana normalin 3 katı yağış aldı" dedi.
Afet, pazardaki fiyatlara yansıyacak
Çiftçi Mehmet Emin Közi, bu yıl Adana’da çok ciddi bir yağış olduğunu ve taşan Seyhan Nehri’nin tarım arazilerini sular altında bıraktığını belirterek, “Arazilerimizi bu halde görmek çok üzücü. Biz bu bahçeye ilk yetiştirmeye başladığımızdan itibaren çocuğumuz gibi bakıyoruz. Zararımız şu an gözle görülmüyor. Bunun etkisi önümüzdeki yıl yaşanacak. Allah yüzümüze baktı da bu yılki malımızı tarladan çıkardık. Seneye Çukurova’nın genelinde ciddi bir rekolte düşüşü olacaktır. Üretimin düşmesi de ister istemez pazara yansıyacaktır” dedi. İHA
Tarım Sigortası (TARSİM) yaptırmaları gerektiğini ancak yaptırmadıklarını dile getiren Közi, çiftçilere seslenerek TARSİM’i mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi.
Bursa'da tarım arazileri sular altında kaldı
Bursa'nın Karacabey ilçesinde Canbalı Deresi'ndeki su seviyesinin aşırı yağışlardan dolayı yükselmesi üzerine su baskınları meydana geldi.
Sel suları nedeniyle tarım arazilerinin yanı sıra, bölgede bulunan ev ve hayvan damlarını su bastı.
Karacabey ilçesinde önceki gün etkili olan sağanak yağış sebebiyle Canbalı Deresi'nde su seviyesi yükseldi. Ovaesemen ve Çeltikçi arasındaki tarlaların su altında kalması üzerine Karacabey Belediyesi, BUSKİ ve AFAD ekipleri harekete geçti.
Gün boyu yapılan çalışmalarla mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Ekipler çalışmalarını 24 saat aralıksız olarak tüm hızıyla sürdürdü.
İlçe Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, BUSKİ Müdürü Hakan Kaya ve AFAD ekipleri su taşkını olan bölgeyi inceledi. Jandarma ekipleri, vatandaşların zarar görmemesi için bazı köy yollarını trafiğe kapattı. Ayrıca yola set çeken ekipler, suyun evlere doğru gelmesini engellemeye çalıştı.
Sel suları nedeniyle Karacabey Yeni Mahallede bulunan bazı evlerin içi su ile dolarken, bölgede bulunan hayvan damları ise sele teslim oldu.
Manisa Ovası'nın %70'i sular altında
Üç gün boyunca aralıksız yağan ve meteoroloji verilerine göre metrekareye 214 kilogram yağışın düştüğü Manisa’da ise üreticiler yeni sağanak uyarısıyla endişeli bekleyişlerini sürdürüyor.
Yüzde 70’i su altında kalan Manisa Ovası'nda ekili bulunan arpa, buğday, yulaf ve hayvan yem bitkilerinin tamamı zarar görürken, kesin hasar tespitin ancak suların çekilmesiyle yapılabileceği öğrenildi.
Manisa, son 20 yılın en şiddetli yağışlarını yaşarken taşan sulama kanalları ve Gediz Nehri hem yerleşim yerlerini hem de ekili tarım arazilerini sular altında bıraktı.
Yaklaşık yüzde 70’i su altında kalan Manisa Ovası'ndaki birçok çiftlik ve bağ evine hala ulaşım sağlanamazken ekili tarım arazileri ise tamamen zarar gördü.
Su baskınının verdiği zararı yerinde incelemek için Gediz Nehri kenarındaki tarım arazilerinde incelemelerde bulunan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, suların çekilmesinin ardından hasar tespit çalışmalarına kurumlarla işbirliği yaparak başlayacaklarını ve ondan sonra Manisa’nın afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğinin belirleneceğini açıkladı.
Altındağ, “Manisa son 20 yıldır böyle bir su baskınına uğramamıştı. Ovamızın yüzde 70’i sular altında. Burada ekili olan buğday, arpa, fiğ, yonca gibi ürünlerimiz zarar görmüştür. Bunun yanında en büyük zararı da çiftliklerimiz, ova damlarımız görmüştür. Bunlar tamamen suyun altında. Çiftçilerimizin bütün aylık ekipmanları, üzümleri, gübreleri, ilaçları her şeyleri zarar görmüş durumda. En kısa zamanda sular çekilince zarar tespitlerine başlayacağız. Şu an için zararın tam anlamıyla ne derece olduğuyla ilgili bir rakam vermek doğru değil. Manisa Ovamız hem Yunusemre hem Şehzadeler ilçesindeki büyük ova damlarında çok büyük zararlar var. Manisa bölgesi için bu durumun afet ilan edilir mi edilemez mi bilmiyoruz ama bu zararın da önceki yıllarda olduğu gibi faiz ertelemesi, borç ertelemesi gibi kolaylıklar sağlanıyordu. Bunun yanında biz daha zarar tespitinden sonra net olarak karşılanmasını istiyoruz. Çiftçimizin mağdur edilmemesini istiyoruz. Şu an için ovamızda yüzde 70-80 oranında buğday, arpa, hayvan yem bitkileri kalmamıştır. Bunların tamamı bozulmuştur" şeklinde konuştu.
“Bir yılda dolmayan barajlar 3 günde doldu”
Ekili olmayan tarım arazilerinde su baskınının herhangi bir sıkıntı oluşturmayacağını kaydeden Altındağ, “Bir yılda dolmayan barajlarımız 3 günde doldu. Bundan sonra önümüzdeki günlerde yine meteoroloji yoğun bir yağmur uyarısında bulundu. Bu yağmurlar eğer bu şekilde devam ederse gelecek bizim için daha riskli olacaktır. Çünkü bir yılda dolmayan baraj 3 günde doldu. Şu anda barajların çoğu tahliye aşamasında. Bundan sonra yağan yağmurlarla birlikte o barajlardaki sularda bu ovaya gelecek. İnşallah Cenabı Hak bizlere yardımcı olsun. Bunlar daha sık aralıkla yağarsa Gediz çekiyor ama yoğun bir şekilde geçen yağan yağmur 36 saat boyunca hiç durmadan yağdı. Böyle yağmurlar devam ederse tekrar sel baskınlarıyla mağdur olabiliriz. Allah çiftçimizin, vatandaşımızın yardımcısı olsun.” dedi.
Sular çekilince hasar tespiti yapılacak
Şu anda vatandaşın yapabileceği hiç bir şey olmadığını kaydeden Altındağ, “Vatandaş sudan dolayı kendi çiftçiliğine gidemiyor. Önümüzdeki günlerde tekrar yağmur olmazsa yavaş yavaş çekilmeye başladı sular. Bir iki gün içinde çekilir ve ManisaOvası'nda da ne kadar hasar olduğunu tespit ederiz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü aracılığıyla kendi ziraat mühendislerimizle hasar tespitlerini yapacağız. Her zaman çiftçimizin yanındayız. Bu sorunları da bizlere mutlaka bildirmeleri gerekir. Zarar gören vatandaşlarımız varsa mutlaka odamıza bildirsinler" diye konuştu.
Su basan ovada suyun yarım metre kadar çekildiğini kaydeden Altındağ, çiftlik evlerinin yarısına kadar su içinde kaldığını ve içindeki bütün malzemelerinin kullanılamaz hale geldiğini vurguladı.
"Önlem almak çok zor"
Bu tür yağışlara önlem almanın çok zor olduğunun altını çizen Altındağ şunları söyledi:
"Bu Allah’tan gelen bir durum. Bağyolu Göletimiz geçen sene bir yıl boyunca dolmadı ama şimdi 3 günde gölet tahliyeden akar hale geldi. Buna önlem almak çok zor. Allah daha büyük afetlerden çiftçimizi, halkımızı korusun. Meteoroloji bu geceden itibaren yine yağmur diyor. Yine bu şekilde yüksek derecede sürekli bir yağmur olursa daha fazla etkisini görürüz.”
Bu mevsimde yağan yağmurun ve su baskının üzüm bağlarında herhangi bir olumsuzluğa neden olmayacağının altını çizen Altındağ, suyun çekilmemesi ve hava sıcaklığının eksi derecelere düşerek suyun buz tutması ile üzüm bağlarına da zarar vereceğini anlattı. İHA