Tatil Dükkanı/Günay: Turizmde kârlılık beklenen düzeyde olmadı
-
Tatil Dükkanı Genel Müdürü Güray Günay Bloomberg HT'ye konuk oldu. 2024 yılında 60 milyon turist hedefine ulaşıldığını kaydeden Günay kârlılığın ise beklenenden düzeyde olmadığını söyledi.
Tatil Dükkanı Genel Müdürü Güray Günay Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında turizm sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. 2024 yılında 60 milyon turist hedefine ulaşıldığını kaydeden Günay kârlılığın ise beklenenden oranda olmadığını söyledi.
Günay konuya dair "Küresel anlamda bakarsak mesela Fransa turist anlamında 100 milyon rekorunu kırdı, İspanya da turist sayısında 95 milyonu geçti. Bu çok başarılı ve iyi bir sezon geçirildiğini gösteriyor. Ülkemize döndüğümüz zaman yılın başında 60 milyon turist ve 60 milyar dolar hedefle yola çıkmıştık, yılın sonunda da rakamlara baktığımızda 61 milyon turiste ulaşmışız, başarılı ve güzel bir sezon geçmiş oldu.
Antalya özelinde konuşursak en yoğun turist alan destinasyonumuz Antalya oldu. Bölge ilk defa 17 milyon turist barajını aştı, ilk sırada Ruslar, ikinci sırada Almanlar, üçüncü sırada da İngilizler geldi. 1 milyondan fazla da yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları Antalya'yı ziyaret etti. İlk defa bu kadar fazla oldu. Pandeminin yaraları artık sarılmaya başlandı diyebiliriz."
Karlılığın beklenenden düzeyde olmadığını kaydeden Günay maliyet artışına dikkat çekerek "2024 yılının rakamlar açısından gayet sevindirici yani ciro anlamında yakalandı ama kâr var mı deseniz, bu yapılan ciroya bu elde edilen kâr beklenen düzeyde olmadı. Bunun çeşitli etkenleri var; döviz kurunun uzun süredir stabil olması. Bu da turizmcilerin çok arzu ettiği bir şey değildir. Maliyetlerin artması bizi direk etkiliyor ve bunlar karlılığımızı direk etkileyen ve düşmesine sebep olan nedenler." diye konuştu.
Günay vize sorunu nedeniyle Kıbrıs'ın öne çıktığını belirterek "Şu anda bir Shengen vizesi için başvuru yaptığınızda size 3 ay sonraya randevu veriliyor, bu da vizeyi alacağınız anlamına gelmiyor. Tabi iptaller oluyor ve bizi etkiliyor. Biz bunu by-pass edebilmek için başka destinasyonlara ağırlık veriyoruz. Burada Kıbrıs öne çıkıyor. Burada bize bir yeşil pasaport uygulaması olabilir mi bakmak lazım. Biz turizm dünyası olarak buna çözümü dört gözle bekliyoruz, çok seviniriz." ifadesini kullandı.
Günay erken rezervasyonun ciddi avantaj sağladığını ve çok fazla ilgi gördüğünü kaydetti.
Günay "Burada güzel bir bilinç oturmaya başladı. Burası yüzde 40'a varan avantaj sağlıyor. Siz mesela Temmuz ortasında yani sezonun göbeğinde Bodrum'a dört kişilik bir aileye 100 bin liraya bir tatil yapacaksanız bunu bugün 60 bin liraya mal etme şansınız var. Dolayısıyla erken rezervasyon ciddi avantaj sağlıyor ve bunu takip eden misafirlerimiz çok fazla." şeklinde konuştu.
Hedefler ve fiyat rekabetçiliği
2025 hedeflerinden bahseden Günay hedeflenen rakamlara ulaşılabileceğini kaydetti. Günay Mısır ile rekabet ettiklerini belirterek şunları söyledi;
"2025'te turist sayısında ve gelirinde %10-15'lik artış gayet makul. Tabi bu konuda tanıtım ve reklam çok önemli. Hedeflenen rakamlara ulaşabileceğimizi düşünüyorum.
Tabi maliyet artışlarını direk fiyatlara yansıtmak durumunda kalıyoruz ve fiyatlarda yukarda kalmamız söz konusu. Ama Türkiye'de gelirinize göre tatil yapma olasılığınız çok fazla, tabi fiyat politikasını da düzgün bir şekilde yapılandırdığımızda çok iyi olacak. Rekabet etmek durumundayız. Biz burada en çok Mısır ile rekabet ediyoruz çünkü onlarda da kalite iyi, fiyat düşük dolayısıyla biz rekabette oldukça zorlanıyoruz. Biz kişi sayısı arttıkça para kazanmaya başlıyoruz o yüzden hacim yaratmak çok önemli. Şu anda TÜRSAB'a kayıtlı 15 bin acente var, çok rekabet var ama bu da kendimizi geliştirmemizi sağlıyor. Ama tabi haklı rekabet olmalı."