HABERLER ABONE OL

TAV Havalimanları, geçen yılın ikinci çeyreğinde 38 milyon euro net kâr açıklarken bu yılın aynı döneminde 72 milyon euro konsolide net kâr açıkladı.

Net kârdaki bu artışın temel sebepleri arasında güçlü ciro büyümesi, yüksek faiz geliri, düşük kur farkı gideri nedeniyle net finansal giderlerdeki azalma ve vergi giderlerindeki düşüş öne çıktı.

TAV Havalimanları, ikinci çeyrekte beklentilerin yüzde 8 üzerinde ve yıllık bazda yüzde 33 artışla 411 milyon euro konsolide gelir elde etti. Şirket, bu dönemde yıllık bazda yüzde 26 artışla 129 milyon euro konsolide FAVÖK açıkladı ve bu rakam beklentilerle uyumlu gerçekleşti.

Ciroda dikkat çeken büyüme

TAV Havalimanları, ikinci çeyrekte hacim artışı, Paris Lounge Ağı'nın Operasyon Hizmetleri kapsamında konsolidasyonu, fiyat artışları ve Ankara'nın UFRYK12’den (IFRIC12) çıkışı nedeniyle yıllık yüzde 33 ciro büyümesi elde etti.

Birçok havayolunun filo büyüme stratejilerinin de desteğiyle, TAV Havalimanları ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 16 dış hat yolcu büyümesi ve yüzde 11 iç hat yolcu büyümesi gerçekleştirdi.

Havacılık bölüm gelirleri, konsolide gelirler içerisinde yüzde 39’luk pay ile bir önceki yıla göre yüzde 21 büyüdü. Havacılık bölümünü, konsolide cirodaki payları bakımından sırasıyla yer hizmetleri (yüzde 23 pay) ve catering hizmetleri (yüzde 11 pay) takip etti ve bu segmentlerin gelirleri yıllık bazda sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 48 artış gösterdi.

Lounge ve Loyalty Card segmenti, ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 93 büyüme ile en hızlı büyüyen segment oldu ve konsolide gelirler içindeki payını 2023 ikinci çeyrekteki yüzde 7’den bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10’a çıkardı.

Nakit faaliyet giderlerindeki artış

Nakit faaliyet giderleri, yıllık bazda yüzde 37 artışla ikinci çeyrekte 282 milyon euroya yükseldi. Toplam nakit faaliyet giderleri içerisinde yüzde 38 ile en yüksek payı alan personel giderleri, ortalama personel sayısındaki yüzde 4'lük artış ve Euro/TL artışının TL enflasyonunun altında kalmasının ücret enflasyonuna etkisiyle yıllık bazda yüzde 58 artış gösterdi.

Toplam giderlerde yüzde 23 paya sahip olan akaryakıt maliyeti, Almatı Havalimanı’nda hizmet verilen uluslararası ATM sayısının artması ve jet yakıtı fiyatlarının etkisiyle yıllık bazda yüzde 13 arttı. Hizmetlere ilişkin nakit faaliyet giderleri, hizmet şirketlerinin artan iş hacmi ve enflasyon nedeniyle yıllık bazda yüzde 49 artış gösterdi ve toplam giderlerde yüzde 16’lık bir paya sahip oldu.

Şirket, yıl sonu yatırım harcaması beklentilerinde revizyona gitti. 2024 yılı yatırım harcamaları beklentilerindeki değişikliğin temel nedeni, Almatı'daki güçlü büyüme olarak gösterildi. Yatırım harcamaları 230-270 milyon eurodan 260-300 milyon euro aralığına revize edildi.

Advertisement