Tavuk eti üretimi yüzde 19,7 azaldı
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk eti üretimi yüzde 19,7 düşerken, temel gerekçeler arasında kurban bayramı etkisinin yanı sıra vatandaşın zayıflayan alım gücüne paralel olarak tüketimdeki düşüş gösterildi.
İRFAN DONAT
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kümes Hayvancılığı Üretimi'ne ilişkin Haziran ayı verilerini yayınladı.
Tavuk eti üretimi 176 bin 179 ton gerçekleşirken, tavuk yumurtası üretimi 1,58 milyar adet olarak gerçekleşti.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 19,7 düştü. TÜİK verilerine göre, aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 22,3 ve hindi eti üretimi yüzde 30,2 azaldı.
Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 5,5, hindi eti üretimi yüzde 8,2 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8 azaldı.
Sektör temsilcileri, üretimdeki azalmada Kurban Bayramı sürecinin etkili olduğunu ancak bunun tek faktör olmadığını söylüyor. Özellikle alım gücündeki zayıflama ile birlikte talebin zayıfladığını kaydeden sektör temsilcileri, 2017 yılında kişi başı tavuk eti üretiminin 22 kilogram seviyelerinden şimdilerde 19-20 kilograma kadar gerilediğine dikkat çekiyor.
Öte yandan finansmana erişim sıkıntısı başta olmak üzere ekonomideki belirsizliklere paralel olarak sektördeki firmaların üretim kapasitelerinin de düştüğü bilgisini paylaşan sektör temsilcileri, orman yangınları nedeniyle piknik alanlarının sınırlanmasının da tüketimi negatif etkilediğinin altını çiziyor.
Bir başka sektör temsilcisi ise, "Tüketim düştüğü için arz- talep dengesi bozuldu ve ürünlere talep zayıf olunca bazı dönemler zararına satış yapmak zorunda kaldık. Her ne kadar fiyatlar artsa da maliyetler daha hızlı arttığı için üretimi de düşürmek durumunda kaldık" yorumunda bulundu.
Öte yandan, TÜİK, "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Haziran 2023" verilerini de yayınladı.
Ticari süt işletmelerince 867 bin 11 ton inek sütü toplandı.
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9; Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 arttı.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre inek peyniri üretimi yüzde 12,9, ayran üretimi yüzde 4,1 ve tereyağı üretimi yüzde 3,3 artarken; yoğurt üretimi yüzde 5,3 ve içme sütü üretimi yüzde 11,2 azaldı. Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 8,4, ayran üretimi yüzde 5,8, içme sütü üretimi yüzde 1,8 ve yoğurt üretimi yüzde 0,1 artarken; tereyağı üretimi yüzde 15,2 azaldı.