HABERLER ABONE OL

Döviz mevduatlarında son dönemde yaşanan artış Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) araştırmacılarının da radarına girdi.

TCMB Genel Müdür Yardımcıları Fazilet Çavuşoğlu ve Cihan Fırat ile TCMB Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlanan ve Merkezin Güncesi'nde yer alan analizde son dönem mevduat tercihleri ve kur korumalı mevduat gelişmeleri ele alındı.

Araştırmacılar döviz mevduat tutarındaki artışın kur korumalı mevduat bakiyesindeki hızlanan düşüşle uyumlu olduğunu ve tasarruflarda TL tercihinin devam ettiğini belirtti.

Analize göre, Temmuz ve Ağustos aylarında TL payındaki artış gerçek kişiler için yavaşlamakla birlikte devam ediyor. TL payı tarihsel ortalamalara (yüzde 60) yaklaştıkça bu eğilimin yavaşlaması beklenen bir durum. Tarihsel ortalamaların (yüzde 49) üzerine çıkan tüzel kişi TL payı istikrarlı bir patika izliyor.

TL tercihlerinin güçlenerek devam ettiği bir ortamda, döviz mevduattaki artışın arkasındaki nedenlerden birinin yaz aylarında cari fazla verilmesi olabileceğini söyleyen araştırmacılar ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketlerin döviz tevdiat hesaplarının mevsimsel olarak artırabildiklerini, döviz mevduat hesaplarındaki artışı sürükleyen bir diğer önemli faktörün ise atılan politika adımlarıyla hızlanarak devam eden KKM’den çıkış süreci olduğunu belirtti.

Advertisement