"TCMB aylık 1 milyar dolar talebi piyasadan çekti"
Bloomberg HT yayınına konuk olan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, TCMB'nin KİT'lerle ilgili açıklamasını ve alınan önlemi yorumladı
Bloomberg HT ekranlarında Hande Demirel'in sunduğu Akıllı Para programına konuk olan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, döviz kurlarında yaşanan hareketleri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) KİT'lerle ilgili açıklamasını yorumladı.
Dolar/TL'deki artışın üzerine euronun dolar karşsında güçlenmesiyle birlikte euro/TL'nin de yükseldiğini belirten Altuğ, böylece sepet kurun olumsuz etkilendiğini ifade etti.
TCMB'nin dövizdeki yükseliş karşısında önce TL likiditesini sıkarak ve günlük döviz satım miktarını 60 milyon dolara çıkartarak iki taraftan ince ayar denediğini belirten Altuğ, rublenin yüzde 12'nin üzerinde değer kaybettiğini hatırlatarak, kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının karşılanacağı yönündeki açıklamayı "TCMB böyle bir ortamda daha büyük bir adım atmalıydı. Türkiye'nin doğal gaz ithalatını küçümsememek lazım. BOTAŞ da Türkiye'nin en büyük doğal gaz ithalatçısı, KİT'ler her ay 1 milyardan fazla döviz alıyor ve dolar ile alıp TL ile satıyor. Bu talep oldukça dolar artmaya devam eder. TCMB bu adımla piyasadan 1 milyarın üzerinde kamu kaynaklı talebi yok ediyor" sözleriyle açıkladı.
Altuğ TCMB'nin bu adımını inovatif bir önlem olarak gördüğünü, başarılı ve doğru bulduğunu belirtirken, buna rağmen petroldeki düşüşün devam etmesi ile artan global resesyon endişeleri ve Rusya'nın tavrı ile gelişen ülkelerde oluşan satış baskısı nedeniyle adımların yeterli olmayacağı yorumunu yaptı.
Rubleden sonra en çok kaybeden para biriminin TL olmasını ise Özgür Altuğ, "Son bir ayda en yüksek giriş Türkiye'ye oldu. Gösterge faiz yüzde 9'lardan 7'lere geriledi, BIST 100 endeksi 86 binlere tırmandı. Bu nedenle en fazla çıkış yaşanan ülkelerden biri de Türkiye oluyor" sözleriyle açıklarken, yaşanan siyasi gerginliklerin de satışların artmasında etkisi olduğunu sözlerine ekledi.
Son olarak TCMB'nin önlemler almaya devam edeceğini fakat yapılacak çok şey olmadığını belirten Altuğ, "Temel sorun bizden kaynaklanmadığı için TCMB'nin yapabileceği çok fazla şey yok, bu iş için çözüm Rusya'da. Ya Rusya MB daha fazla adım atar, piyasayı rahatlatır, ya da siyasi açıdan daha uyumlu daha çözüme yakın bir yol izlerse bir nebze düzelme yaşanabilir" dedi.
BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com