TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı
-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Washington'da yaptığı sunumda Türkiye'de fiyat gelişmeleri ve para politikasına yönelik mesajlar verdi.

Karahan'ın sunumunda şu ifadeler öne çıktı:
Yeniden dolarizasyon riski kararlı sıkı politika ile önlendi.
Dezenflasyon devam ediyor ama riskler canlı.
Para politikası proaktif olmuştur. Parasal aktarım mekanizması geçen yıl boyunca önemli ölçüde gelişme kaydetmiştir.
Kur geçişkenliği ılımlı düzeydedir, bu da fiyatlama davranışındaki düzelmeye yansıtmaktadır.
Düşen petrol fiyatları dezenflasyonu destekliyor, ancak küresel ekonomik görünüm belirsizdir. Düşen emtia fiyatları bazı kur etkilerini dengeleyecektir.
Talep düzeyi temel mal tüketiminin öncülüğünde beklentileri aşmıştır.
Cari açığın ılımlı seyretmesi beklenmektedir.
Kur geçişkenliğinin yüzde 35-40 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor, bu oran 2023 yaz aylarına kıyasla oldukça düşük.
Başkan Yardımcısı Karahan'ın mesajları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda "Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri" başlıklı oturumda konuştu.
Türkiye'nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini belirten Karahan, bu yolculuğun hem iç dinamiklerin hem de dalgalı küresel ortamın eşliğinde şekillendiğini söyledi.
Karahan, "Bu süreçte dezenflasyonun temel bileşenleri; talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme oldu." dedi.
Programa başladıklarında iç ve dış talep arasında özellikle tüketim tarafından kaynaklı belirgin bir dengesizlik olduğuna işaret eden Karahan, para politikasını kademeli ve belirgin bir şekilde sıkılaştırdıklarını ve atılan kararlı adımlarla önemli ilerlemeler sağlandığını aktardı.
Karahan, iç talebin ılımlı hale geldiğini belirterek, cari açığın GSYH'nın yüzde 6'sından yüzde 1'inin altına düştüğünü kaydetti.
Hatice Karahan, "Bu süreçte adımlarımız piyasada güveni yeniden tesis etti ve Türk lirası varlıklarına olan ilgiyi artırdı. Bu da Türk lirasının değer kazanmasına yol açtı ki bu dezenflasyon süreci için kritik bir gelişmeydi." diye konuştu.