HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sekiz ay sonra yavaşlayan yıllık enflasyon verisinin ardından fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.

TCMB değerlendirmesinde yıllık enflasyonun, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda gerilediğini belirtti.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışının, önceki aya kıyasla zayıflamakla beraber görece yüksek seyrini koruduğunu ifade eden TCMB aylık fiyat artışının kira ve lokanta-otel alt gruplarında yavaşladığını, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güçlendiğini söyledi.

TCMB'nin değerlendirmesine göre, dayanıklı mal fiyatları döviz kurundaki ılımlı seyir, iç talep gelişmeleri ve otomobilde gerçekleşen indirim kampanyalarına bağlı olarak uzun bir aranın ardından Haziran ayında geriledi.

"Kırmızı et fiyatları azaldı"

Gıda grubunda aylık fiyat artışının bir önceki aya yakın gerçekleştiğini söyleyen TCMB bu dönemde, işlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahılların fiyat artışı ile öne çıkan kalem olduğunu vurguladı.

İşlenmemiş gıda alt grubunda ise mevsimsellikten arındırılmış verilerin taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret ettiğine işaret eden TCMB son aylarda belirgin bir artış eğilimi sergileyen kırmızı et fiyatlarının Haziran ayında azaldığını söyledi.

Advertisement