TCMB enflasyon tahminlerini yükseltti
-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporunu açıklamak üzere kameraların karşısına geçti. Karahan, TCMB'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38'den yüzde 44'e çıkardığını duyurdu. 2025 tahmini de yüzde 21 seviyesine çıkarıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğine işaret ederek, 2024 ve 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminlerini yükseltti.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, bugün Ankara’da gerçekleştirilen Enflasyon Raporu sunumunda, 2024 sonu enflasyon tahmininin yüzde 38 seviyesinden yüzde 44’e, 2025 yıl sonu tahmininin de yüzde 14’ten yüzde 21’e yükseltildiğini açıkladı.
Açıklamaya göre 2024 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımı yüzde 35,5’ten yüzde 41,8’e çıkarıldı.
"Enflasyon beklentilerinde iyileşme istenen seviyede değil"
Konuşmasında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin kademeli şekilde devam ettiğini belirten TCMB Başkanı, “Sanayi tarafında firmaların fiyatlama davranışında net bir iyileşme görüyoruz” diye konuştu.
Karahan, “Fiyat artırmayı planlayan firmaların oranı düzenli olarak geriliyor” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Karahan, “Beklentilerdeki iyileşmenin hızı henüz arzu ettiğimiz seviyede değil” dedi.
“Enflasyon beklentilerinin seyri, dezenflasyonun hızı açısından önemli” diyen Karahan şu ifadeleri kullandı: “Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte tüm sektörlerin beklentileri kademeli şekilde geriliyor. Sıkı para politikası duruşumuz ile beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşması konusunda kararlıyız.”
‘İndirim döngüsü başlasa da sıkı duruş korunacak’
“Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz” diyen TCMB Başkanı, enflasyon tahmininde yukarı yönlü revizyona gidilmesinin herhangi bir şekilde para politikasında bir duruş değişikliğine işaret etmediğini söyledi.
Karahan, faizde indirim döngüsü başlasa da sıkı duruşun korunacağı mesajını yineledi.
"Enflasyonun ana eğiliminde düşüş sürüyor"
Konuşmasında enflasyon ana eğilimini yakından takip ettiklerini kaydeden Karahan, “Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü görüyoruz” dedi.
Karahan, “Hizmet enflasyonundaki gerileme ise öngörülerimizden yavaş gerçekleşiyor” dedi.
TCMB Başkanı kira dışında fiyat artışlarında kademeli iyileşme gözlendiğine, eğitim hizmetleri ile üniversite ücretlerinin yüksek oranda arttığına işaret etti.
‘Tahminlere ulaşmada 3 aylık gecikme söz konusu”
Enflasyonda yüzde 42’lik seviyeye aralık yerine ocak ayında ulaşılmasının beklendiğine işaret eden Karahan, “yüzde 38 seviyesine ocak ayında ulaşabileceğimizi değerlendiriyoruz” dedi. Karahan, “İdeal değil ama çok ciddi bir sapma olduğunu söylemek doğru değil” diye ekledi.
‘Talep, enflasyonda düşüşü destekleyen seviyeye yakın’
Karahan talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını söyledi. Yurt içinde büyümdeki talep kompozisyonunun ikinci çeyrekte daha dengeli, üçüncü çeyrekte daha ılımlı seyrettiğini vurgulayan Karahan, “3. çeyrek arz göstergeleri iç talepteki yavaşlama ile uyumlu” dedi.