TCMB faize dokunmadı, liralaşmaya vurgu yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi beklendiği gibi yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metninde son enflasyon raporu sunumunda yapılan liralaşma stratejisine atıf yapılırken, geniş kapsamlı politika çerçevesinin gözden geçirilmesine yönelik sürecin sürdüğü ifade edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu.
Piyasanın beklentisi faizin sabit tutulacağı yönündeydi.
TCMB karar metninde alınmış olan kararların birikimli etkilerinin yakından takip edildiğini ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüldüğünü ifade etti.
Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğunu söyleyen TCMB sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördü.
Karar metninde uzun vadeli TL yatırım kredisi vurgusu
Karar metninde önceki kararlardan farklı olarka uzun vadeli yatırım kredisi vurgusu dikkat çekti. Buna göre metinde TCMB cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesinin fiyat istikrarı için önem arz ettiğini bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirdiğini ifade etti.
Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiğini söyleyen TCMB büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngördü.
Kararı Bloomberg HT yayınında değerlendiren Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, TCMB'nin cari dengeyle ilgili ifadelerini iyimser buldu.
Kara, şu yorumları yaptı: Cari dengeye ilişkin ifadenin biraz değiştirileceğini tahmin ediyordum. Gördüğüm kadarıyla 'Cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir' cümlesi tutulmuş. Bu, biraz zor görülüyor. Merkez Bankası anladığım kadarıyla daha uzun bir perspektif gözetmiş, kısa vadeye baktığımız zaman şu anda petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artış ithalat faturasındaki arttırıyor. Önümüzdeki aylarda cari dengedeki bozulma devam edecek. Yaz aylarında turizm gelirleri gelse bile, bundan sonra yıl genelinde fazlaya geçmek çok zor görünüyor.
Son enflasyon raporu sunumunda açıklanan liralaşmaya atıf yapıldı
Karar metninde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun son enflasyon raporunda dikkat çektiği liralaşma stratejisine de atıf yapıldı.
Metinde, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.
Bloomberg HT yayınında kararı değerlendiren İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, TCMB'nin karar metninde bekleme sürecinde olduğuna vurgu yaptığını belirtti.
Sezgin karara ilişkin şunları söyledi: Yurtiçi enflasyonla ilgili tespitleri çok değişmemiş. Hâlâ özellikle döviz kurlarındaki aşırı oynaklığı, emtia fiyatları küresel gıda fiyatları gibi ve tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi daha ziyade arz tarafı ile açıklanacak unsurlarla ilişkilendirdiğini görüyoruz. Talep etkisine de değinilmiş ama daha ziyade arz yönlü unsurlara dikkat çekiyor. Değişmeyen bir diğer konu da Merkez Bankası'nın alınan kararların birikime etkilerinin yakından takip edilmekte olduğunu vurgulamaya devam etmiş olması. Bu, bir önceki metinde de vardı. Bu, aslında bekleme periyodunda olduğunu söylemenin bir başka yolu.