TCMB finansal istikrar raporu: Türk lirası varlıklara ilgi artıyor
-
TCMB'nin üçüncü çeyrek finansal istikrar raporunda, finansal koşullardaki sıkılığın korunduğuna ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğine dikkat çekildi.
TCMB'nin üçüncü çeyrek finansal istikrar raporunda, finansal koşullardaki sıkılığın korunduğuna ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğine dikkat çekilerek, sıkılaşmanın iç talepteki dengelenme sürecine katkı sağladığı ve cari dengedeki iyileşmenin belirginleştiği vurgulandı.
TCMB, 29 Kasım tarihinde sona eren 3 aylık döneme ait finansal istikrar raporunu yayınladı. Banka, devam etmekte olan finansal sıkılığın, iç talebi dengelemeye ve cari açığı azlatmaya devam ettiğini belirterek, para politikalarındaki sıkı duruşun makroihtiyati politikalarla da desteklenmeye devam edildiğini vurguladı.
Türk lirası varlıklara olan ilgi ve güven artıyor
Devam eden dezenflasyon sürecinin Türk lirası varlıklara olan ilgiyi ve güveni artırdığını belirten Merkez Bankası, TL mevduatların payındaki artışa, KKM bakiyesindeki gerilemeye ve bunlara bağlı olarak TCMB bilançosu üzerindeki risklerin azalıyor olmasına dikkat çeti.
TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan, Mevcut politika bileşiminin, Türkiye ekonomisine yönelik risk algısının iyileşmesini ve risk priminin düşüşünü desteklediğini belirterek, "Bunun bir yansıması olarak firmaların ve bankaların yurt dışı borçlanma kabiliyeti güçlenmiştir. Firmaların düşük borçluluk seviyesinin de katkısıyla, finansal koşullardaki sıkılaşmanın aktif kalitesi göstergelerine yansıması sınırlı olmuştur. Bankaların ihtiyatlı karşılık politikalarına ek olarak güçlü sermaye ve likidite tamponları risklerin yönetilebilir seviyede kalmasını sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.
Gelişmiş ülkelerde faiz indiriminde temkinli bir yol izlenecek
Raporun Uluslararası gelişmelerin ele alındığı bölümünde, "Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimleri sonrasında küresel büyümeye yönelik beklentilerde kademeli bir iyileşme görüldüğü belirtilerek, büyüme artışına yönelik beklentilerde gelişmekte olan ülkelerin ilk sıralarda yer almaya devam ettiği ifade edildi. Gelişmiş ülklerde enflasyonun hedef seviyeye yaklaşmakta olduğunu ve buna bağlı olarak bu ülkelerde faiz indirimlerinin devam ettiğini belirten TCMB, durağan emtia fiyatlarına bağlı olarak maliyetler üzerinde arz kaynaklı riskler azalsa da jeopolitik belirsizliklerin devam etmesi, global tedarik zincirindeki dalgalanmalar ve küresel gıda fiyatlarında son aylarda yaşanan artışlar nedeniyle global enflasyon için yukarı yönlü risklerin bulunduğunu belirtti. Bu riskler nedeniyle gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz indirimi konusunda temkinli bir yol izlemesinin beklendiği vurgulandı.
İç talep ve cari işlemler açığı dengeleniyor
TCMB'nin rarorunda yurt içi gelişmeleri ele alırken, 2024 yılının ikinci çeyreğinde iç talepteki dengelenmenin belirginleşmesine, cari işlemler dengesindeki toparlanmaya dikkat çekerek, cari işlemler açığındaki azalmanın yanı sıra, portföy yatırımlarının ve yurt dışı borçlanma işlemlerinin artmasının uluslararası rezervleri desteklediği ifade edildi.
Deprem kaynaklı harcamalar ve artan cari transferlerin etkisiyle yıllık bütçe açığının arttığını dile getiren "Finansal İstikrar Raporu" gıda fiyatlarındaki artış ve hizmet fiyatlarındaki katılık nedeniyle enflasyon oranlarındaki düşüşün sınırlı kaldığını belirtti.