HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT-ÖZEL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ikinci günde de Döviz piyasalarında alıcı tarafta yer aldı.

Yılın ilk çeyreğinde net döviz satıcısı olan banka, piyasada dövizden çıkış eğiliminin başlamasıyla düşen rezervlerini yeniden inşa etmeye çalışıyor.

Bloomberg HT’ye bilgi veren kaynaklara göre TCMB’nin piyasada döviz alımları, Dolar/TL 31,90 civarında yoğunlaştı. Bu alımlar gün boyu devam ederken, dolar/TL günü 31,90’ın altında kapattı. Böylelikle dolar/TL’deki düşüş serisi 4. güne taşındı. TCMB’nin döviz alımları doğrudan müdahale kapsamında olmadığı için toplam döviz alım miktarı açıklanmıyor.

Yabancı, kısa vadeli swaplara giriyor

Yerliler hem bireysel hem de tüzel tarafta dövizde satıcı taraftayken, yabancı girişi de kurda aşağı yönlü baskı yaratıyor.

TCMB verilerine göre yabancılar geçen hafta 267 milyon dolar hisse, 112 milyon dolarlık da tahvil aldı. Son günlerde ise swapta özellikle kısa vadeli tarafta yabancı ilgisi görülüyor. Swap piyasasında gecelik vadede ima edilen faiz 1,5 ay sonra yüzde 40’ın altına indi. Pazartesi yüzde 51 seviyesinde olan faiz, yüzde 39’un altını gördü.

Swap hariç net rezerv tarihi düşük seviyede

TCMB’nin rezervleri yeni ekonomi yönetiminin göreve başlaması sonrası özellikle geçen yılın son çeyreğinde hızla artarken, bu yıl tablo tersine dönüştü.

Yıl başından bu yana TCMB’nin swap hariç net rezervleri yıl başından bu yana 28 milyar doların üzerinde düşüşle 29 Mart itibariyle eksi 65,5 milyar dolara indi. Resmen açıklanmasa da bu düşüşün çok büyük oranda piyasadaki seçim öncesi artan döviz talebinin karşılanması kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Ödemelerini erteleyenler TL’ye dönüyor

Yerel seçimlerin geride kalması ve mevcut ekonomi politikalarında devam edileceği mesajının güçlü şekilde verilmesi, piyasalardaki döviz talebini tersine çevirdi.

Bunda yabancı bankaların raporları da etkili oldu. Hem tüzel hem de gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüş hareketi izlenirken, Pazartesi günü yüksek efektif döviz satışının etkisi ile bir ara Kapalıçarşı kuru, bankalar arası kurun altına inmişti. Bu satışlarda seçim öncesi ödemelerini erteleyip, dövize dönen işletmelerin, tekrar TL’ye dönme istediğinin etkili olduğu belirtiliyor.

Advertisement