TCMB ile bankalar arasında opsiyonlu KKM zirvesi
TCMB'nin kısıtladığı opsiyonlu Kur Korumalı Mevduat (KKM) işlemlerinin nasıl hesaba katılacağı ve yapılmaya devam edilip edilmeyeceği konusundaki belirsizlik dün bankalar ile Merkez Bankası yönetiminin bir araya geldiği toplantıda masaya yatırıldı. Bloomberg HT'nin edindiği bilgiye göre, bankaların taleplerini dinleyen Merkez Bankası'nın kararın gerekçelerini anlattığı vurgulandı. Sorunun çözümü adına Kur Korumalı Mevduatı her iki tarafı da rahatsız etmeyecek şekilde geliştiren yeni bir model için mevzuat uyumunun araştırılacağı da gelen bilgiler arasında…
BLOOMBERG HT/ÖZEL- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı son düzenlemelerle birlikte, bankacılık sektöründe başlayan opsiyonlu KKM belirsizliği, Pazartesi akşamı banka yöneticileri ile TCMB yönetiminin bir araya geldiği toplantıda masaya yatırıldı. Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, toplantının ana temasını bu düzenlemenin çerçevesi ve uygulamasının nasıl olacağı oluşturdu.
Getirilen sınırlamaların canlı opsiyonlu KKM’leri kapsayıp kapsamadığı, bu işlemlerin hangi türlerinin Merkez Bankası’nda rahatsızlık yarattığı gibi konuların tartışıldığı toplantıda, bankalar konuya ilişkin çekincelerini dile getirdi.
Merkez Bankası yöneticilerinin düzenlemenin gerekçelerini aktardığı toplantıda, duyulan rahatsızlığın piyasada döviz talebinden kaynaklandığını dile getirdiği ifade edildi.
Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, düzenlemenin, opsiyonlu KKM yapan bazı bankaların bu işlemi gerçekleştirirken müşterilerine döviz bozdurarak Merkez Bankası’na Türk lirası verdikleri, sonrasında pozisyonu hedge edebilmek için yeniden piyasadan aynı miktarda döviz aldıkları gerekçesiyle yapıldığı vurgulandı.
Bu şekilde hareket eden bankalara yönelik olarak düzenlemenin etkin şekilde uygulanacağı belirtilirken, opsiyonu Türk lirası netleşmeli olarak yapan ve kendi pozisyonlarında yöneten bankalara yönelik bir sorun olmadığı belirtildi.
Toplantıda, sorunun çözümü için çeşitli önerilerin de tartışıldığı ifade ediliyor. Kur Korumalı Mevduat ürününün hem yatırımcılara cazip gelecek, hem TCMB hem de bankalara uyacak bir modelde daha çekici hale getirileceği bir çalışma da yapılacağı belirtiliyor. Fikir aşamasında olan bu ürünün mevzuat uygunluğuna bakılacağı da vurgulanıyor.
Merkez Bankası, bankaların bilançolarındaki Türk lirası ağırlığının artırılması için çeşitli düzenlemeler yapmış, bu çerçevede Türk lirası ağırlığı tüzel ve bireyselde yüzde 50’nin altında olan bankalara yüzde 8, yüzde 50-60 arasındaki bankalara yüzde 3 komisyon uygulanacağını açıklamıştı.
Bankalar bu rasyoları tutturabilmek için opsiyonlu KKM gibi ürünlerin yanısıra swap ve repo işlemleri ile döviz pozisyonlarını bilanço içi ya da dışında dengeleyebilecekleri seçenekler yaratmışlardı.
Merkez Bankası, yılın son haftası yaptığı açıklamayla bu imkanları sınırlandırmış, opsiyonlu KKM ürününün aktarılan şekliyle yapılması halinde kur farkının ödenmeyeceğini vurgulamıştı.
Bankalar ile TCMB arasındaki müzakereler sonrasında bankaların Türk lirası pozisyonlarının hesaplanmasında nasıl hareket edileceği ise henüz belirsizliğini konuyor.