Advertisement
HABERLER ABONE OL

25 Nisan 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetinde Tükiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yakın dönem tüketici enflasyonu gerçekleşmeleri dikkate alındığında, belirli hizmet kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunduğu dile getirildi.

Raporda, enflasyon beklentilerinin mevcut seyrinin, enflasyon görünüm üzerinde yukarı yönlü risk teşkil ettiği belirtildi.

Özette, firmaların ile Nisan ayında gerçekleştirilen görüşmelerin tüketim harcamalarının, bir önceki çeyrekte öne çekilmiş olan talep ve uzun bayram tatilinin de etkisiyle ivme kaybetmekte olduğunu ima ettiği açıklandı.

“Öncü göstergeler, nisan ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir” denilen raporda, “Diğer taraftan, söz konusu yavaşlamaya rağmen, ana eğilim
Enflasyon Raporu’nda öngörülen düzeyin bir miktar üzerinde seyretmektedir” ifadeleri yer aldı.

Konut fiyatlarındaki yıllık artışın enflasyonun altında kaldığına değinilen özette, “Konut fiyatlarındaki bu durumun, ilerleyen dönemde kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir” denildi.

Raporda, eğitim hizmetlerinde ise, özel okul ücretlerinde yüksek oranlı artışlar izlendiği belirtilerek, "Ücret gelişmelerinden etkilenmenin yanı sıra geçmiş enflasyona endeksleme eğiliminin yüksek olduğu bu kalemin, fiyat açıklama tarihlerine bağlı olarak azalarak da olsa temmuz ayına kadar kademeli bir şekilde Tüketici Fiyat Endeksi’ne yansıyacağı dikkate alındığında, hizmet enflasyonunu yakın dönemde olumsuz yönde etkileme riski bulunmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

Haberleşme hizmetleri de cep telefonu görüşme ve internet ücretleri öncülüğünde yüksek aylık artışlar gösterdiği ifade edilen özette, "Tarihsel olarak ılımlı bir eğilim sergileyen haberleşme yıllık
enflasyonunun, mart ayı itibarıyla yüzde 72’ye ulaşarak tüketici enflasyonunun da üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekmektedir” ifadesi kullanıldı.

Özette, kırmızı et fiyatlarında süregelen yüksek artışlar nedeniyle yemek hizmetleri fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskler canlılığını koruduğu belirtildi.