HABERLER ABONE OL

Swapları azaltarak parasal aktarım mekanizmasını daha doğrudan bir yapıya ulaştırmayı hedefleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerdeki üçüncü ülkelerin varlıklarını da oyundan çıkarıyor.

Rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması amacıyla uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirdiğini belirten TCMB bu kapsamda, 2023 yılında Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığını söyledi.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre, son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerde yaklaşık 7 milyar dolar karşılığı iyileşme sağlandı.

TCMB Başkanı Karahan, Bloomberg röportajında sinyal vermişti

TCMB Başkanı Fatih Karahan geçtiğimiz günlerde Bloomberg’e verdiği röportajda “Yurt içi bankalarla swaplarımızı büyük ölçüde azalttık ve şimdi uluslararası muadillerimizle mevduat anlaşmalarımızı gözden geçiriyoruz” demişti.

Son üç ayda bu tip mevduatların 1,5 milyar dolar azaldığı bilgisini veren Karahan zamanı geldiğinde bu mevduatları daha da azaltmak için yol haritası olduğunu söylemişti.

TCMB rezervlerini artırmak için Çin, Katar, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile olanlar dahil olmak üzere mevduat ve swap anlaşmaları aracılığıyla yaklaşık 20 milyar dolar sağlamıştı.

TCMB tarafından kamuya açıklanmasa da Azerbaycan varlık fonu kısa vadeli mevduat olarak 1 milyar euroluk Dövizi TCMB’ye yatırdığını duyurmuştu. Suudi Arabistan da Mayıs 2023 seçimleri öncesi 5 milyar dolar mevduat yatırmak üzere anlaşma imzaladığını bildirmişti.

Advertisement