TCMB'den Piyasa Katılımcıları Anketi revizyonu
-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerini derlediği anketinde rutin olarak yaptığı katılımcı güncellemesini gerçekleştirdi. Bu güncelleme döneminde büyük bankaların da aralarında bulunduğu bazı katılımcılar, anket tahmin listesinin dışında kaldı.
TCMB, Piyasa Katılımcı Anketi’nde görüş aldığı kurumlarda her yıl yaptığı rutin revizyonu gerçekleştirdi. Revizyon, ankete katılım sürekliliği, zamanında tahmin verme ve matematiksel tutarlılık gibi faktörler dikkate alınarak yapılıyor.
TCMB’nin bu yılki revizyonunda, aralarında bazı büyük bankaların da bulunduğu ekonomistlere tahmin listesinde yer verilmedi.
Söz konusu katılımcılara gönderilen ve Bloomberg HT’nin gördüğü mailler ile ankete bugüne kadarki katılımları için teşekkür edildi.
Piyasa Katılımcıları Anketi, ortalama 40 kişilik bir katılımcı listesi üzerinden hazırlanıyor.
Bu sayının diğer ülkelerdeki benzer anketlerin katılımcı sayısından daha yüksek olduğu, her ankette 40 sayısının bulunması ya da yaklaşılması için çalışıldığı ifade ediliyor.
Söz konusu revizyon sonrası, çıkışlar ve yeni eklenen katılımcılarla yanıt alınan kurum sayısı 40 oldu. Geçen sene Eylül ayında anketin katılımcı sayısı 54’tü.
Böylelikle daha önce Beklenti Anketi ismiyle yapılan araştırmanın katılımcı sayısındaki düşüş eğilimi sürmüş oldu. 2013’te TCMB’nin sorularına yanıt veren kişi sayısı 95’i bulmuştu.
Revizyon sonrası enflasyon beklentilerinde sert düşüş
TCMB’nin bu ay yaptığı piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentilerinde son 20 yılın en büyük aylık düşüşü gerçekleşti. Bir önceki ay ankette bir yıl sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 42 iken, yeni ankette beklenti yüzde 36,7’ye indi.
Beklentilerde bu hızda bir düşüş en son 2002’de görülmüştü.
Tahminlerdeki düşüşte, yavaşlayan petrol fiyatları ve düşen talebin de etkili olabileceği belirtiliyor.
Piyasa katılımcılar anketi 21 yıldır düzenleniyor
TCMB, Piyasa Katılımcıları Anketi ile finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlemeyi amaçlıyor.
Ağustos 2001’den bu yana düzenlenen anket kapsamında piyasanın TÜFE, kur, cari denge, GSYH ve faiz beklentileri derleniyor.