Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mevduat faizleri Nisan'daki zirvesinden bu yana 10 puan düşüş yaşarken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) zorunlu karşılık mevzuatında yeni bir hamle geldi.

TCMB, zorunlu karşılıklar (ZK) hakkında tebliğin "Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma" başlıklı 10. maddesini yürürlükten kaldırdı.

Resmi Gazete'de yayımlanan zorunlu karşılıklar hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğle yapılan düzenleme kapsamında, tebliğin TCMB tarafından belirlenen esaslara göre bankalarca hesaplanacak kaldıraç oranı bulunan bankalara, ilave olarak zorunlu karşılık tesis edilmesine dönük "Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma" başlıklı 10. madde 21 Haziran'dan geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırıldı.

TCMB zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırarak bankaların maliyetlerini aşağı çekecek ve mevduat tarafında bankaları rahatlatacak bir adım attı.

Kaldıraç oranına yönelik zorunlu karşılık düzenlemesi geçmişte Basel 3 uyumu kapsamında bankaların borçlarının sermayeye oranında olası riskleri bertaraf etmek için düzenlemeye girmişti.

TCMB zorunlu karşılık için kaldıraç oranına yönelik yükümlülüğü kaldırırken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aynı konudaki yüzde 3 sınırlaması uygulanmaya devam edilecek.