TCMB Başkanı Karahan: Gereken her adımı attık ve atmaya devam edeceğiz
-
TCMB Başkanı Karahan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası toplantısında yaptığı konuşmada "Piyasa kuralları içerisinde kalarak gereken her adımı proaktif bir şekilde attık ve bundan sonra da atmaya devam edeceğiz" dedi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Geçen hafta piyasada yaşanan gelişmelerin finansal varlıklarda değer kayıplarına neden olduğunu belirten Karahan piyasadaki oynaklığın geçici ve ekonomiye yansımasının kısa vadeli olması amacıyla hızla aksiyon aldıklarını belirtti. Karahan "Piyasa kuralları içersinde kalarak her adımı profaktif bir şekilde attık ve atmaya devam edeceğiz. Araçlarımızı etkili şekilde kullanıyoruz" dedi.
Karahan "Temel amacımız olan fiyat istikrarını sağlamak için sıkı para politikası duruşumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz" açıklamasını yaptı.
Karahan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çok geniş ve güçlü bir araç setine sahip olduğunu belirtti.
Yaşanan son gelişmelerin makro ekonomik görünümü bozmaması için hızlı şekilde gerekli önlemleri aldıklarını kaydeden Karahan "Döviz kurunda yüzde 3, ülke risk priminde 71 baz puan, 10 yıl vadeli tahvil faizinde 4,5 puan, 1 ay vadeli kur oynaklığında 15 puana ulaşan artışlar görüldü. Bu artışların makro ekonomik görünümü bozmaması için hızlı şekilde gerekli önlemleri aldık. Böylelikle 19 Mart günü aşırı oynaklık sergileyen göstergelerdeki artış daha sınırlı kaldı. Bu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskleri değerlendirerek sıkı para politikasını destekleyici tedbirler aldık." yorumunu yaptı.
"Nisan enflasyonunda yukarı yönlü riskler arttı"
Fatih Karahan, geçen yılın haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğine dikkati çekerek, "Tüketici enflasyonu şubat ayında yüzde 39,1 oranına gerileyerek 2024 Mayıs ayındaki tepe noktasına kıyasla kesintisiz ve önemli bir düşüş gösterdi. Ana eğilim yılın ilk çeyreğinde öngörülerimizle uyumlu olarak yükseldi. Ocak ayındaki artışın ardından, şubat ayında ana eğilim önemli bir yavaşlama gösterdi." ifadelerini kullandı.
Dönemsel gelişmelere göre ana eğilim göstergelerinin birbirinden farklılaşabildiğini aktaran Karahan, "Bu durum, önceden belirttiğimiz gibi, ana eğilimi farklı göstergeler üzerinden takip etmenin önemini ortaya koyuyor." dedi.
Karahan, medyan enflasyona bakıldığında ana eğilimde daha olumlu bir görünümün izlendiğini ifade ederek, "Tüketici fiyat gelişmelerine alt gruplar bazında baktığımızda mal enflasyonu düşük seyrediyor. Temel mal fiyatları yılın ilk iki ayında oldukça ılımlı seyretti. Dayanıklı mal grubunda yüzde 20 seviyesinin de altında bir enflasyon söz konusu." şeklinde konuştu.
Mart ve nisan aylarında iki önemli unsurun belirleyici olacağına işaret eden Karahan, "Bunlardan biri, ramazan ayının gıda fiyatlarına etkisi, diğeri de son dönemde finansal piyasalardaki gelişmelerin fiyatlara ve beklentilere olan yansıması. Söz konusu unsurlar özellikle nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdı. Hizmet enflasyonuna daha yakından baktığımızda geçmişe endeksleme eğilimi güçlü, eğitim ve kira gibi kalemlerin burayı yukarı çektiğini görüyoruz." açıklamasını yaptı.