Teknik aksaklıktan kim nasıl etkilendi?
Dünya genelinde havayolu şirketleri, bankalar ve London Stock Exchange (LSE)'den teknik sorunlar yaşandığına dair bilgiler gelirken, Microsoft Corp. çevrimiçi hizmetlerinde bir kesinti yaşandığını bildirdi.. İşte dünyada teknik aksaklıktan dolayı yaşanan problemler...
Londra
Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.
ABD
ABD'li Delta ve United Airlines, küresel iletişim sisteminde yaşanan kesintiden dolayı uçuşlarını askıya aldı.
Microsoft'a siber güvenlik hizmete veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük aksaklıklar yaşanıyor.
Hava yolları şirketlerini de vuran kesinti nedeniyle ABD'li Delta Airlines tüm uçuşlarını durdurduğunu bildirdi. Şirket açıklamasında, "Tedarikçiden kaynaklı sistemsel bir sorun nedeniyle tüm Delta uçuşları durduruldu. Uçuşları etkilenen tüm müşterilerin Fly Delta uygulaması ve şirketin yaptığı bilgilendirmelerini takip etmelerini tavsiye ediyoruz" denildi.
United Airlines da açıklamasında "üçüncü taraf bir yazılım kesintisi" yaşandığını belirterek, "Bu, United da dahil olmak üzere dünya çapında bilgisayar sistemlerini etkiliyor. Bu sistemleri eski haline getirmek için çalışırken, tüm uçakları kalkış havalimanlarında bekletiyoruz. Halihazırda havada olan uçuşlar varış noktalarına devam ediyor" bilgisi paylaşıldı.
Hollanda ve İskoçya
ABD'nin yanı sıra Avrupa'daki havalimanlarını da etkiledi.
BBC'nin haberine göre, söz konusu sorunun ardından Amsterdam Schiphol Havalimanı uçuşlarında aksaklıklar yaşandı.
Schiphol Havalimanı'ndan bir sözcü, BBC'ye yaptığı açıklamada, kaç uçuşun etkilendiği henüz belli olmamakla birlikte "Kesinti Schiphol'den ve Schiphol'e uçan uçuşları etkiliyor" dedi.
İskoçya'daki Edinburgh Havalimanı'nda uçuş takip ekranları bu sabah çalışmazken ve ana terminal binasındaki yangın alarmının da aynı bilgisayar hatası yüzünden tetiklendiği belirtildi.
Fransa
Fransa'da Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi, ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisinden olumsuz etkilendiklerini açıkladı.
Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada, küresel kesintinin komitenin bilişim sistemlerini de etkilediği duyuruldu.
Açıklamada, "teknik ekiplerin kesintinin etkisini sınırlandırmak için seferber olduğu ve operasyonların devamını sağlamak için acil durum planlarının devreye sokulduğu" bilgisine ver verildi.
Öte yandan kesintinin ne açıdan Olimpiyatların seyrini etkileyebileceğini ilişkin detaylı bilgi verilmedi.
Ayrıca siber güvenlikten sorumlu Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Kurumu (ANSSI), "mevcut haliyle" küresel kesintinin, siber saldırıdan kaynaklı bir kesinti olmadığını bildirdi.
ANSSI, Fransa'da kesintiden etkilenen kuruluşları tespit etmek ve kesintinin kaynağını anlamak için çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.
Fransa 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde 2024 Paris Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Belçika
Küresel yazılım sorunu, Belçika'da ulaşımın ardından sağlık, kamu ve posta hizmetleri ile bankacılık faaliyetlerine de yayıldı.
Yerel basındaki haberlere göre, Belçika Siber Güvenlik Merkezi Yetkilisi Miguel De Bruycker, küresel yazılım sorununun ülkedeki etkisinin sınırlı olduğunu bildirse de kamu ve posta hizmetleriyle bankacılık faaliyetlerinde aksaklıklar yaşandığını ifade etti.
Bruycker, posta hizmeti sunan Bpost şirketi ve ismi açıklanmayan bazı bankaların kesintiden etkilendiğini bildirdi.
Vatandaşlar, Anvers Belediyesine bazı hizmetler için telefon üzerinden ulaşmakta zorluk yaşarken, belediyeye ait ihbar hattı da kapandı.
Federal Halk Sağlığı Servisi Sözcüsü Annelies Wynant, 2 hastanede sistem kesintileri yaşandığını ve acil tedaviye ihtiyaç duyan yeni hastaların diğer hastanelere nakledilmesine karar verildiğini aktardı.
Ulusal Kriz Merkezi Sözcüsü Yves Stevens, küresel çaptaki kesintinin Belçika'daki potansiyel etkisinin değerlendirilmeye devam ettiğini ve şimdiye kadar güvenlik sektörlerinde, ulaşım ve enerji santralleri gibi kritik altyapıda önemli bir sorun olduğunun tespit edilmediğini kaydetti.
Ülkenin önde gelen gazeteleri De Morgen ve Het Laatste Nieuws'ün sahibi DPG Media şirketinin sözcüsü Paulien Dewyngaert, ofislerde kullanılan dizüstü bilgisayarların kesintiden etkilendiğini belirterek, haberlerin yayımlanmasında ufak gecikmeler yaşanabileceğini ifade etti.
Dewyngaert, kesinti nedeniyle radyo istasyonlarındaki canlı yayın programlarının yapılamadığını, bunun yerine müzik yayını yapıldığını söyledi.
Ulaşım da olumsuz etkilenmişti
Sabah saatlerinde başlayan küresel yazılım sorunu, Belçika'da ilk olarak özellikle havacılık ve demir yollarında sorunlara neden olmuştu.
Belçika Demiryolları (SNCB), yaşanan çeşitli teknik sorunlar nedeniyle çevrim içi bilet işlemi yapamadığını, şirketin satış ve iletişim kanalların çalışmadığını duyurmuştu.
Brüksel Havalimanı Sözcüsü Ihsane Chioua Lekhli, Microsoft'u etkileyen küresel kesintinin Brüksel Havalimanı'nı da olumsuz etkilediğini belirterek, bekleme sürelerinin uzayabileceğini aktarmıştı.
Belçika'daki Charleroi Havaalanı'nda da sistem kesintileri nedeniyle bekleme süreleri uzarken, kuyruklar oluşmuştu.
Belçika'nın bayrak taşıyıcı firması Brüksel Havayolları da internet sitesini veya uygulamasını kullananların, profillerini yüklerken veya rezervasyonlarını yaparken teknik sorunlarla karşılaşabilecekleri uyarısında bulunmuştu.