KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de “Muhteşem Yedili” olarak bilinen dev teknoloji şirketlerinin bilanço sezonunun Tesla ve Alphabet’in açıkladığı zayıf rakamlarla başlamasının ardından, yatırımcılar yapay zeka rallisinin sonunun gelip gelmediğini değerlendirmeye başladı.

Dünkü bilançolar sonrasında teknoloji hisselerine gelen satışlar S&P 500 endeksinin Aralık 2022’den bu yana en kötü gününü geride bırakmasına neden olurken, Nasdaq 100 yüzde 3,7 oranında düşüş kaydetti. Üst üste dördüncü seansta - ve 11 gün içinde 10. kez - daha küçük şirketlerin performansı büyük olanları aştı ve bu da hisselerde yaşanan rotasyonun devam ettiğini gösterdi.

Hargreaves Lansdown’dan Steve Clayton, 2024’ün piyasaların “Eh İşte Yedili”yi konuşmaya başladığı yıl olabileceğini ve Tesla ile Alphabet bilançolarının bu grubun ivmesini sürdürmesi için yeterli olmadığını söyledi.

XTB’de araştırma direktörü olan Kathleen Brooks, “Bu bilançoların şu anda yapay zekanın etkinliği ve kar potansiyeli hakkındaki sorulara net cevaplar verdiklerini düşünmüyoruz” dedi. Vital Knowledge’dan Adam Crisafulli de “Teknolojinin sorunu sadece bilançoların mükemmel olmaması değil, aynı zamanda grup hala ABD’de açıklanan haziran TÜFE verisi ile başlayan şiddetli rotasyon işlemlerine kapılmış durumda.

Birçok kişi teknoloji karşıtı rotasyonun geçici olacağını varsayıyordu ve bunun kalıcı olduğu gerçeği gruba yönelik endişeyi artırıyor ve ek satış baskısını teşvik ediyor” yorumunu yaptı.

Advertisement