'Teknoloji şirketlerinin finans alanına girmesi bankaları iri ve diri tutar'
-
Garanti Bankası Mühendislik Hizmetleri ve Veri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, teknoloji oyuncularının finans işine iştahının kabarıyor olmasının rekabet açısından da sağlıklı olduğunu belirterek "Bu rekabet finans sektörünü, iri ve diri tutacak" dedi.
Garanti Bankası Mühendislik Hizmetleri ve Veri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, sadece bankaların değil hemen hemen bütün sektörlerin teknolojinin getirdiği tehditlerle ve fırsatlarla mücadele etmek zorun olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programında konuşan Kuruöz, şirketlerin fırsatları iyi kullanmak için kendilerini yeniden tanımlamak, tehditlere karşı da doğru tedbirleri almak zorunda olduklarının altını çizdi. Finans dışındaki teknoloji oyuncularının finans işine iştahının kabarıyor olmasının çok doğal olduğunu belirten Kuuröz, "Çünkü onlar da milyonlarca müşteri erişimi sağlamış şirketler. Ana faaliyet kollarının dışında katma değer yaratacakları alanlarda bu müşteri kitlesine bir değer teklifi sunma, oradan bir fayda elde etmenin peşinde ilerliyorlar" dedi. Bu alandaki rekabetin sağlıklı olduğunun altını çizen Kuruöz, "Bu rekabet finans sektörünü, iri ve diri tutacak. Çünkü biz de teknolojiyi bu anlamda daha etkin kullanarak, kendi alanımızı yeniden tanımlamaya efor koyuyor olacağız " dedi.
'FİNTECHLERLE BANKALAR DAHA YAKIN TEMASTA OLACAK'
Fintechlerle finans kuruluşlarının aralarındaki ilişkiyi yeniden tanımlamaya ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçildiğinin altını çizen Kuruöz, finans kuruluşlarına değer katabilecek yeni teknolojileri bulup, yaratıp, onlarla finans şirketleri ile değer yaratabilecek kategorideki fintechlerin önümüzdeki dönemde çok daha yakın temas içinde olacaklarını kaydetti. Finans sektörünün yapay zekay uzunca yıldır kullandığını hatırlatan Kuruöz, bugüne kadar operasyonel verimlilik ve risk yönetiminin yapay zekanın en etkin olarak kullanıldığı alanlar olduğunu söyledi. Yeni dönemde yapay zekanın başka bir boyuta doğru gittiğini vurgulayan Kuruöz, "Burası da aslında müşteri deneyiminin zenginleştirilmesi boyutu. Özellikle yeni yapay zeka algoritmalarının bize kazandırdığı teknolojinin insanlar gibi hissetme, algılama, farkına varma, bunları bir düşünceye çevirebilme ve bunların üzerine aksiyon alabilme döngüsü yavaş yavaş kurulmaya başlandı" diye konuştu.
'KURUMLARIN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ VERİ'
Kuruöz, veri konusunun bugün artık bütün kurumların en önemli gündem maddesi haline geldiğini söyledi. Kuruöz, grup olarak veri ile odaklanmaya bir kaç açıdan yaklaştıklarını ve bunlardan en önemlisinin verinin demokratikleşmesi olduğunun altını çizerek, " Teknolojinin sağladığı imkanlar doğrultusunda iş kolları artık veriye hakim. Demokratikleşmeden kastımız, birimler, bu veri ile kendi kararlarını etkin bir şekilde alabiliyor. Müşteriye ürün hizmet geliştirirken veriden çıkan analizlerde doğru karar alıp, simülasyon yapabiliyorlar ve bu etkinlikleri mühendislik hizmetlerine çok da fazla ihtiyaç duymadan kendi kendilerine yapabiliyorlar" diye konuştu.