Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Paranın yanlış fiyatlandırılmasının kusurlarını ödüyoruz"

"Paranın yanlış fiyatlandırılmasının kusurlarını ödüyoruz"

  • Türkiye Tekstil Sanayi İşverenler Sendikası Eski Başkanı Muharrem Kayhan "Tekstil sektöründe gelirler döviz kurlarından dolayı değişmiyor. Giderlerde ise büyük artışlar var. Nisan ayı itibariyle hazır giyim ithalatı geçen sene aynı döneme göre yüzde 14 düştü. Zamanında paranın yanlış fiyatlandırılmasının kusurlarını ödüyoruz" dedi.

Giriş: 14 Mayıs 2024, Salı 17:59
Güncelleme: 14 Mayıs 2024, Salı 18:15

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenler Sendikası Eski Başkanı Muharrem Kayhan Bloomberg HT’ye konuk oldu.

Türkiye’de imalat sektöründe 4 milyon 200 bin kişinin çalıştığını belirten Kayhan, “Bu sayının 4’te biri tekstil hazır giyimde çalışıyor. Tekstil sektörü Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu bir sektör. Tekstil sektöründe gelirler döviz kurlarından dolayı değişmiyor. Giderlerde ise büyük artışlar var. Nisan ayı itibariyle hazır giyim ihracatı geçen sene aynı döneme göre yüzde 14 düştü. Zamanında paranın yanlış fiyatlandırılmasının kusurlarını ödüyoruz. Tekstil sektörü cari açığa en büyük katkı yapan sektör, bu sene 3 milyar dolar ciroyu kaybetme riski var. Diğer sektörlere yapılan iyiliği tekstil sektöründe de görmek istiyoruz. İhracatta açılacak pazarlar, programın bir an önce başarıya ulaşması ve ihracatçıların finansmana ulaşmasında öncelikler tanınması sektöre ciddi ilaç olacaktır” dedi.

Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı olduğu dönemde Dışişleri Bakanlığı ve ekonomi yönetimiyle nitelikli sanayi bölgeleriyle ilgili bir adım atılması konusunda konuştuğunu söyleyen Kayhan, “Nitelikli sanayi bölgeleriyle ilgili adımlar atılmadı. Nitelikli sanayi bölgeleriyle pazarların açılması lazım” dedi.

Kayhan, “Asgari ücrette daha esnek bir yaklaşımın sergilenmesi gerekiyor. Bugün üç vardiyalı bir işçinin aynı vergiyi ödememesi lazım. Aynı asgari ücret skalasında net-brüt farkının işçi lehine olması gerekiyor. Bu ücretlere rağmen sanayi bölgesine işçi bulmakta bölgesel olarak çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz” dedi.