Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Telekom şirketleri teknoloji devleriyle ortaklığa gidiyor

Telekom şirketleri teknoloji devleriyle ortaklığa gidiyor

Günümüzün değişen global piyasa koşulları ve müşteri beklentileri, telekom şirketlerini, artan rekabet ortamında teknoloji şirketleriyle ortaklığa yöneltiyor. Bloomberg HT için sorularımı yanıtlayan KPMG TR. Telekomünikasyon Sektör Lideri Bükre Bektaş bazı telekomünikasyon şirketlerinin, maliyetli ağ ekipmanlarının dağıtım maliyetlerini paylaşmak ve erişimlerini genişletmek için rakipleriyle ortaklığa gittiğini açıkladı. Bektaş, 5G teknolojisinin yaygınlaştırılmasının maliyetinin halen çok yüksek olduğunu da belirtti.

Giriş: 10 Temmuz 2023, Pazartesi 08:25
Güncelleme: 10 Temmuz 2023, Pazartesi 08:59

HANDE BERKTAN

Günümüzün değişen piyasa koşulları, yeni nesil teknolojiler ve artan müşteri talepleri telekomünikasyon oyuncuları için zorlu ve rekabetin yüksek olduğu pazar oluşturuyor.

BloombergHT’ye özel sorularımı yanıtlayan KPMG Türkiye Telekomünikasyon Sektör Lideri, Strateji ve Operasyonlar Şirket Ortağı Bükre Bektaş, en önemli ve maliyetli teknoloji yatırımlarının ağ yükseltmeleri olmaya devam edeceğini ve 5G teknolojisinin yaygınlaştırılmasının maliyetinin halen yüksek olduğunu söyledi.

Global teknoloji devleri ve telekomünikasyon şirketleri arasındaki rekabet dinamiği de hızla değişiyor. Microsoft ve AT&T'nin 5G ve uç bilişim çalışmalarını birleştirmek için bir araya gelmelerinde olduğu gibi, bazı telekomünikasyon şirketleri bu değişimi ele almak için ağlarından ve hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak üzere global teknoloji devleriyle ortaklıklar kuruyor.

Diğer yanda KPMG yayımladığı “Telekomünikasyonun Geleceği” başlıklı raporunda müşterilerin beklentilerinin farkına varan birçok telekomünikasyon şirketinin deneyim kalitesine de odaklandığını, yeni nesil teknolojileri hizmet ve çözümlerine adapte edebilmek için sürekli yeni yatırımlar yapılması gerektiğine işaret ediyor.

“Telekom şirketleri veriyi kullanarak gelir modeli oluşturabilir”

KPMG TR. Telekomünikasyon Sektör Lideri Bektaş “Telekomünikasyon sektörü, oyuncularını yüksek yatırım maliyetlerine zorunlu bırakan ve yeni teknolojilerle bu yatırımların sürekli olarak tekrarlanmasını gerektiren zor bir sektör. Müşterilerin yüksek hız ve limitsiz veri taleplerinin sürekli artmasına rağmen, telekom şirketlerinin karlılık hedeflerine ulaşmak için hayata getirebilecekleri çeşitli stratejik hamleler mevcut.

Telekom şirketleri veriyi işleyerek rekabette avantaj sağlayabilir. Müşteri verilerinin akıllı kullanımı ve güçlü veri yönetimi yetenekleri, müşteri deneyimini iyileştirerek ve ticari araçları zor kopyalanabilir hale getirerek temel telekom işinde performansı büyük ölçüde artırabilir. Buna ek olarak, medya şirketlerine reklam ve veri hizmetleri sunarak gelir kaynakları yaratabilir.

Fiyat artışlarının dünya genelinde gündemde olduğu bir dönemde, telekom şirketleri, mevcut paketlere yeni hizmetler ekleyerek fiyat artışlarını meşrulaştırmayı hedefleyebilir. Ancak bu stratejinin etkili olabilmesi için belirli pazar dinamiklerine gereksinim var.” dedi.

“Telekom şirketlerinde karlılık, abonelik ücretleri ve internet hizmetlerinden geliyor”

Telekom sektöründe karlılığın nereden geldiğini sorduğum KPMG TR. Telekomünikasyon Lideri “Telekom operatörleri, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da yeni ürünler ve hizmetler eklemeye devam etmelidir. Sanal gerçeklik, nesnelerin interneti (IoT) ve ev otomasyonu gibi alanlarda yeni fırsatlar bulunuyor. Kişisel veri güvenliği ve gizliliği, gizlilik talepleri ve düzenlemelerin artmasıyla birlikte büyüme potansiyeline sahip bir alandır. Telekom operatörleri, gizlilik yönetimi ve güvenlik hizmetleri gibi alanlarda müşterilere ek hizmetler sunabilirler. Her şirketin stratejisi, pazar ve rekabet koşulları karlılık açısından farklılık gösterebilir. Ancak genel bir perspektifle, telekom şirketlerinin karlılık temelini abonelik ücretleri, veri ve internet hizmetleri ile kurumsal müşterilerin oluşturduğunu söylemek mümkün. Buna ek olarak dünya genelinde telekom sağlayıcılarının iş ortaklıklarıyla yeni hizmetler sunduğunu gözlemliyoruz. Bulut hizmetleri, veri merkezi hizmetleri, iletişim altyapısı gibi alanlarda iş ortaklarıyla birlikte çalışarak, yeni gelir kaynakları yaratabiliyorlar. 5G, IoT ve VR/AR gibi teknolojilere paralel geliştirilecek yenilikçi hizmetler de geliri artırabilir.” şeklinde yanıtladı.

“Telekom şirketleri, teknoloji devleriyle ortaklığa gidiyor”

En önemli ve maliyetli teknoloji yatırımları ağ yükseltmeleri olmaya devam edeceğini ve 5G teknolojisinin yaygınlaştırılmasının maliyetinin halen yüksek olduğunu söyleyen Bükre Bektaş “Global enflasyon ve faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi ve bir resesyonun yaklaşma ihtimali de sektörde değişimi tetikliyor. Birçok pazarda, yükselen faiz oranları muhtemelen sermaye maliyetini artıracak ve telekomünikasyon şirketlerinin borçlanma kapasitesini ve taze sermayeye erişimini etkileyecek. Sonuç olarak, bazı telekomünikasyon şirketleri, maliyetli ağ ekipmanlarının dağıtım maliyetlerini paylaşmak ve erişimlerini genişletmek için rakipleriyle ortak girişimler kurmakta.” dedi.

“5G teknolojisinin tüm sektörleri dönüştürücü etkisi var”

5G teknolojisine dair Bektaş “Telekomünikasyon şirketlerinin konut tüketicilerinin bant genişliği ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarının merkezinde yer alsa da bu teknolojinin yaygınlaştırılmasının maliyeti çok yüksek. 6G konusunda da 5G ile aynı büyüklükte yatırım gerekiyor ve bu teknolojinin hala 3 ila 5 yıl uzakta olduğu tahmin ediliyor.

Telekomünikasyon şirketleri hizmet ve işletme iyileştirmeleri için yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi gelişen araçları en iyi nasıl kullanabileceklerine odaklanmaya devam ediyor. 5G'nin (ve nihayetinde 6G'nin) kullanıma sunulması, ağ trafiğini artırmaya yardımcı olacak bir dizi yeni uygulamayı ve Web 3.0 teknolojisini ortaya çıkaracak. Nesnelerin İnterneti (IoT) ve gelişmekte olan sanal gerçeklik (VR) metaverse bağlı akıllı cihazların benimsenmesini artırırken Alçak Dünya Yörüngesi ağları gibi yeni bağlantı teknolojileri de yeni coğrafyalar ve müşteri pazarlarının önünü açabilir.” dedi.

“5G, metrekare başına 1 milyondan fazla cihazı destekleyebilir”

5G’nin avantajlarını sıralayan KPMG Telekom Sektör Lideri “5G yıllardır gündemimizde. Bakıldığında en genel hatlarıyla 4G’nin daha hızlı versiyonu gibi ele alınıyor ancak durum çok farklı. 5G bugün konuştuğumuz bütün teknolojilerin hayata geçebilmesi için en kritik katalizör ve dijital dönüşümün zirvesinde ekosistemleri bir araya getirmekte çok büyük bir rol oynayacak. 5G’nin en büyük avantajlarından üç tanesini sıralayacak olursak daha fazla cihaz desteğini ilk sıraya koyabiliriz. Kilometrekare başına bir milyon cihazı destekleyebilir. Bu güçlü kapsama da akıllı evler, akıllı şehirler ve web3 uygulamalarının hayatımıza girmesi için kritik önemde.

Daha düşük gecikme süresi yani bekleme süresi, 4G uygulamalarında 30 ile 60 milisaniye arası değişirken; 5G teknolojisi için sadece 4 milisaniye. Bu da özellikle, yolcuların güvende kalması için gerçek zamanlı güncellemelere ihtiyaç duyan otonom araçlar veya sağlık sektörü gibi zamanla yarışılan alanlarda fırsatları mümkün kılmak için gerekli. Bulut bilişim sayesinde telekom sektöründe birçok yazılım, veri depolama veyedekleme ile sanal özel ağlar (VPN) gibi hizmetler sunulabilir. Bulut tabanlı veri analitiği, müşteri deneyiminde iyileşme ve ağ optimizasyonu gibi fırsatlar sağlayabilir.

Son olarak, blokzincir, telekomünikasyon şirketlerinin veri güvenliğini artırarak, işlemlerini hızlandırıp daha güvenilir bir ağ altyapısına imkân sunabilir” dedi.

“Müşteri, fiyat ve hizmet kalitesine bakıyor”

Müşteri için en değerli deneyimi belirleyen etkenin KPMG Sektör Lideri Bektaş“ Her sektörde olduğu gibi telekomünikasyon sektöründe de teknolojik dönüşüme paralel olarak müşterilerin beklentileri artıyor. Tüketiciler daha kaliteli hizmet, fatura şeffaflığı ve kullanım kolaylığı beklerken, B2B müşteriler geleneksel çağrı merkezi veya satış temsilcisiyle iletişim kurma gerekliliği olmadan giderek daha sofistike bağlantı ve veri çözümleri arayışındalar. Ücret, günümüzde tüketiciler için en kritik noktalardan biri. Sektörde rekabet arttıkça telekom şirketlerinin fiyatlandırması ve marjları üzerindeki baskının da arttığını söylemek mümkün” dedi.

“Telekom sektörü, akıllı bakım modellerine yatırımı hızlandırdı”

Telekom sektöründe akıllı bakım modellerine yatırımların arttığını söyleyen Bektaş “Dünya genelinde 300’ün üzerinde telekomünikasyon şirketi yöneticileri arasında yaptığı güncel bir araştırmaya baktığımızda, müşteri beklentileri tarafında sektörü dönüştürecek en önemli faktör kalite ve müşteri hizmetleri (düşük bekleme süresi) karşımıza çıkıyor. Onu, bant genişliği kullanımındaki artış ve veri güvenliği ile teknolojinin günlük hayatımıza entegre edildiği bağlantılı bir hizmet anlayışı takip ediyor. Buna ek olarak, altyapı bakımları da şirketlerin gündemindeki önemli konulardan, bu noktada araştırma sonuçlarına göre şirketlerin ortaya çıkan ağ sorunlarına hızlı bir şekilde yanıt sağlamak ve kesintileri önlemek için akıllı bakım modellerine yatırım yapıyor“ değerlendirmesini yaptı.