Ticaret Bakanlığı otomobil fiyatları için harekete geçti
Ticaret Bakanlığı, sıfır araç satışında ÖTV matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan fiyatlamalara yönelik harekete geçme kararı aldı.
ÖTV’de matrah değişikliği sonrası otomotivde haksız ticari uygulamaların tespiti amacıyla Ticaret Bakanlığı Teftiş Başkanlığı harekete geçti. Bakanlık denetleme yapmak üzere müfettişler görevlendirildi.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada ÖTV düzenlemesi sonrası, söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin olarak bakanlığa 2 binden fazla şikayet dilekçesi ulaştığı belirtildi.
Söz konusu şikayet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer aldı.
Bu şikayet başvurularında, haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edildi.
Bu şikayetler üzerine müfettişler görevlendirilirken, müfettişlerin denetimlere başladığı belirtildi. Müfettişlerin bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini incelediği ve yürütülen bu denetimlerin halihazırda devam ettiği açıklandı.
Rekabet Kurulu cezaya gerek görmemişti
ÖTV indirimi sonrasında ortaya çıkan şikayetler Rekabet Kurulu'nun da gündemine gelmişti.
Rekabet Kurulu’ndan 6 Eylül'de yapılan yazılı açıklamada otomobil ve hafif ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı şirketler hakkında yürütülen soruşturmada idari para cezasına gerek görülmediği belirtilmişti.
Kurul, resmi internet sitesinden yayımladığı karar metninde, yeni binek otomobil ve hafif ticari araç üreticisi ve dağıtıcısı şirketlerin, ÖTV indirimi sonrasında birlikte hareket ederek fiyat artışına gittiklerine ve mal arzını kısıtladıklarına dair soruşma yürüttüklerini kaydetmişti.
Soruşturmanın sonucu olarak, Baylas Otomotiv A.Ş., Chevrolet Otomotiv Ticaret Ltd. Şti., Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş., Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Groupe PSA Otomotiv Pazarlama A.Ş., Honda Türkiye A.Ş., Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., Mais Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş., Nissan Otomotiv A.Ş., Opel Türkiye Otomotiv Ltd. Şti., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ve Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. hakkında idari para cezası verilmesine gerek görülmediği belirtilmişti.