Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Ticaret savaşının ortadan kalktığına dair somut veri yok"

"Ticaret savaşının ortadan kalktığına dair somut veri yok"

Osaka'da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi'nde görüşen ABD ve Çin Devlet Başkanları ticaret müzakelerini sürdürme kararı alsa da, ekonomistler Trump-Xi ateşkesine temkinli yaklaşıyor

Giriş: 01 Temmuz 2019, Pazartesi 10:52
Güncelleme: 01 Temmuz 2019, Pazartesi 11:52

Finansal piyasalar hafta sonu G-20 Zirvesi’nde bariz bir şekilde ılımlı bir atmosfere kavuşan ABD-Çin ilişkilerini izlerken, bu durum ekonomistler tarafından fiyatlanmadı.

ABD Başkanı Donald Trump Osaka’da düzenlenen G-20 Zirvesi’ndeki Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile gerçekleştirdiği görüşmesini takiben, 300 milyar dolarlık Çin ürününe ek gümrük vergisi uygulama planının ertelemeyi taahhüt etmiş ve Huawei'nin ABD'li şirketlerden donanım almasına izin verdiğini açıkladı.

Asya’da hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde ticaret savaşında gerilimin yatışmasını fiyatlarken bununla birlikte yuan ve ABD vadelileri de yükseldi. Hazine tahvilleri, altın ve güvenli varlık yen geriledi.

Trump-Xi zirvesinden sonra ekonomistlerin araştırma notlarına göre, analistler ‘sözde’ ateşkesin küresel ticaret ve büyüme verilerini hafifletmeye yardımcı olacağına dair çok fazla sebep bulamadılar.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. baş Çin ekonomisti Raymond Yeung “Sadece gününü değiştirerek 2018 G-20 zirvesindeki eski raporumuzu tekrar yayımlayabilirdik. ABD yine Çin’in tarım ürünleri alması karşılığında ek gümrük verilerini askıya aldı, fakat ABD ticaret tedbirlerini artırmayacağına dair bir söz vermedi” şeklinde görüş bildirdi.

Citigroup Ekonomisti Cesar Rojas ve Küresel Baş Ekonomisti Catherine Mann ise yayımladıkları notta, “ABD-Çin ateşkesi beklentilerimize paralel şekilde gerçekleşti fakat bizim temel fikrimiz yatırımcıların ve politika yapıcıların ticaret hakkında endişelenmeyi bırakmamaları gerektiği yönünde. Ticaret geriliminin yalnızca süreç içinde beklemeye alınsa da ortadan kalktığına yönelik elimizde somut bir veri yok. Devam eden potansiyel gerilim ve halihazırdaki ek gümrük vergileri reel ekonomi üzerindeki etkisini sürdürüyor” dediler.

ING Bank uluslararası ticaret araştırmaları başkanı Raoul Leering ve ING Groep NV Çin ekonomisti Iris Pang ise, “Ne ABD ne de Çin tarafından, mayıs ayında anlaşmayı bozan konuların bertaraf edildiğine dair herhangi bir sinyal alınmadı. Müzakerelerde bir başka anlaşmazlığın engellenmesi için çok fazla çalışılması gerekiyor. ABD’ye göre Çin’in daha fazla tarımsal ürün ithal etmeyi taahhüt etmesi ve ABD’nin de ek gümrük vergilerini beklemeye alması sonunda nihai ticaret anlaşmasına fayda sağlamayan Aralık ayındaki G-20’den çok da farklı değil” dediler.