TL Moody's kararı ile değer kaybediyor
-
Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatif izlemeye almasının ardından Türk Lirası 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti (11:55'te güncellendi)
(11:55'te güncellendi)
Türk Lirası, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından 3 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.
Moody's kararının gerekçesini, "Artan siyasi belirsizlik ve dünya genelinde azalan likidite, ülkenin dış finansman pozisyonu üzerinde baskı oluşturarak, yerli ve yabancı yatırımcıyı olumsuz etkiliyor" sözleriyle açıkladı. Türkiye'nin kredi notu, en düşük yatırım notu olan Baa3 olarak teyit edildi. Türkiye, Hindistan ve İrlanda ile aynı kredi notuna sahip.
Dün, 2,11 seviyesinin üzerinde açılan dolar/TL gün içinde yabancı girişlerinin devam etmesiyle 2,0928 seviyesine kadar gerilemesine rağmen bu seviyeden gelen alışların etkisiyle günü 2,1103 seviyesinden tamamladı.
Bugün güne 2,1098 seviyesinden başlayan dolar/TL, Moody's'in Türkiye'nin kredi not görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından 2,1254 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL saat 11:43 itibarıyla 2,1147 seviyelerinden alıcı buluyor.
Türkiye'nin yatırım notu statüsünü kaybedebileceği düşüncesi, Ocak'ta rekor düşüğe gerileyerek TCMB'yi faizi iki katının üzerine çıkarmasına neden olan TL'deki sıçramayı durdurabilir ve Türkiye'nin tahvillerinin talebini soğutabilir. Merkez bankasının verilerine göre 4 Nisan'da sonlanan haftada Türkiye'ye 1.3 milyar dolar ile 25 Ekim'den bu yana en yüksek düzeyde yabancı sermaye girişi oldu.
Moody's'in açıklamasının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Macquarie Bank Ltd.'ın sbit getirili varlık ve döviz strateji müdürü Nizam Idris, "Tüm indirimler sermaye akışları üzerinde olumsuz etkiye neden olur ancak genel tablo, Türkiye'nin de dahil olduğu yüksek getirili para birimleri için hâlâ pozitif. Yükselen faizler enflasyon ve para biriminde istikrar sağladı" dedi.
Standard Chartered Plc'nin döviz araştırma müdürü Callum Henderson ise, Türkiye'nin not görünümündeki indirimin TL üzerindeki olumsuz etkisinin "kısa süreli" olduğunu söyleyerek, "ABD'de faizlerin ve volatilitenin düşük olmasından ötürü getiri arayışında bir ortamda olmaya devam ediyoruz" dedi ve Dolar/TL'de yıl sonuna kadar 2.10 seviyesini öngördü.
(11:55'te güncellendi)