Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Trump'ın katıldığı ASEAN Zirvesi'nde Tayland-Kamboçya barış anlaşması

Trump'ın katıldığı ASEAN Zirvesi'nde Tayland-Kamboçya barış anlaşması

  • Tayland ve Kamboçya, Temmuz ayında yaşanan sınır çatışmalarını sona erdirmek için ABD Başkanı Donald Trump'ın katılımıyla Kuala Lumpur'da "barış anlaşması" imzaladı.

Giriş: 26 Ekim 2025, Pazar 10:28
Güncelleme: 26 Ekim 2025, Pazar 10:34

Tayland ve Kamboçya, Temmuz ayında yaşanan sınır çatışmalarını sonlandırmak amacıyla, ABD Başkanı Donald Trump'ın katılımıyla düzenlenen törende bir barış anlaşması imzaladı.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'da, 47. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen imza törenine, Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul, Kamboçya Başbakanı Hun Manet, ABD Başkanı Trump ve ev sahibi Malezya Başbakanı Enver İbrahim katıldı.

Anlaşmaya göre Tayland, Kamboçyalı mahkumları serbest bırakacak, Kamboçya ise ağır silahlarını sınır bölgesinden çekmeye başlayacak. Bölgedeki diğer ülkelerden gönderilen gözlemciler, anlaşmanın uygulanmasını ve sürdürülebilirliğini izlemekle görevlendirildi.

Trump, törende yaptığı konuşmada, "Kuala Lumpur Barış Anlaşması" olarak adlandırılan mutabakatla, iki ülkenin de tüm düşmanlıkları sona erdirme ve iyi komşuluk ilişkileri geliştirme taahhüdünde bulunduğunu vurguladı.

Kamboçya Başbakanı Hun Manet, Trump'a teşekkür ederek anlaşmaya bağlı kalacaklarını ifade ederken, Tayland Başbakanı Charnvirakul ise bu mutabakatın "kalıcı barışın temellerini attığını" söyledi.

Ateşkes töreninin ardından Trump, Kamboçya ile karşılıklı ticaret anlaşması ve Tayland ile kritik mineraller alanında bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Trump, göreve başlamasından bu yana bölgeye yaptığı ilk resmi ziyaret kapsamında Malezya, Japonya ve Güney Kore'yi kapsayan beş günlük bir Asya turuna çıktı. Ziyaretin son durağında ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi bekleniyor.

Kamboçya ile Tayland arasında sınır krizi

Güneydoğu Asya'da 817 kilometrelik sınırla birbirinden ayrılan Tayland ve Kamboçya, uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor.

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlali üzerine 28 Mayıs'ta kısa süreli çatışmalar yaşanmış, iki ülke orduları daha sonra sorunun barışçıl yollarla çözülmesi konusunda uzlaşmıştı.

Yaklaşık iki ay sonra, 24 Temmuz'da sınır hattında yeniden çatışmalar çıkmış, bu olaylarda iki ülkeden toplam 32 kişi yaşamını yitirmişti.

Gerilimin ardından Kamboçya Başbakanı Hun Manet ile dönemin Tayland Başbakan Vekili Phumtham Wechayachai, Malezya'nın arabuluculuğunda Kuala Lumpur'da bir araya gelmişti. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, görüşmeler sonucunda tarafların acil ve koşulsuz bir ateşkes üzerinde mutabık kaldığını açıklamıştı.

Ancak Tayland Dışişleri Bakanlığı, Kamboçya'yı ihtilaflı sınır hattında saldırılar düzenlemekle suçlayarak, bunun ateşkesin açık bir ihlali olduğunu duyurdu. Kamboçya Savunma Bakanlığı ise bu iddiaları kesin bir dille reddetti.