Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TÜBİSAD Urçar: Dijital ekonominin payını yüzde 40’a çıkarmalıyız

TÜBİSAD Urçar: Dijital ekonominin payını yüzde 40'a çıkarmalıyız

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urçar, geleneksel ekonomi içerisinde yüzde 6 olan dijital ekonominin payının, dünya ortalaması olan yüzde 40'lara çıkarılması gerektiğini söyledi. Serdar Urçar, vergi, hukuk mevzuatındaki iyileştirmeler ve Türkiye Teknoloji Bankası'nın kurulması ile teknolojiye dayalı girişimcilik ekosisteminin geliştirilebileceğinin altını çizdi.

Giriş: 09 Haziran 2023, Cuma 14:51
Güncelleme: 09 Haziran 2023, Cuma 14:51

HANDE BERKTAN

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urçar, geleneksel ekonomi içerisinde yüzde 6 olan dijital ekonominin payının, dünya ortalaması olan yüzde 40’lara çıkarılması gerektiğini söyledi.

Gündem Teknoloji programına katılan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Urçar, teknoloji girişimciliğinin önemine dair, “Türkiye’de kalkınmaya dayalı büyüme için girişimciliğin etkisi için daha alınacak çok yol var. Geleneksel ekonomiler dijital ekonomilere dönüşüyor. Dünya genelinde dijital ekonominin toplam ekonomiye oranı yüzde 40 civarında. Bizde ise yüzde 6 seviyelerinde. Türkiye, dünya geleneksel ekonomilerinden yüzde 1 pay alırken, global dijital ekonomilerden binde 2 pay alıyor. Dijital ekonomiyi hızlandıracaksak, startup ekosistemini, yeni nesil teknoloji üretim ve ihracatını güçlendirebilmeliyiz” dedi.

TÜBİSAD “Türkiye Teknoloji Bankası kurulmalı”

Girişimcilik ekosisteminin gelişimi için Türkiye Teknoloji Bankası kurulması gerekliliğini vurgulayan Urçar, “Girişimcilerin önündeki engeller, finansmana erişim, doğru insan kaynağını sağlayamaması ve doğru yatırıma erişememek. Türkiye’nin eğitim tarafında reforma ihtiyacı var. Devlet, teşvikler, vergi avantajlarıyla bu ekosistemi kurup güçlendirmesi gerekiyor. Bu noktada kalkınma ajanslarına büyük görev düşüyor. Finansmana erişim diğer bir önemli etken. Teşvik işi kadar girişimcilerin parayı yönetme becerisi de olmalı. Türkiye sanayileşirken sanayi kalkınma bankaları vardı. Türkiye’de yüksek teknoloji üretimi yolunda ilerlerken, Teknoloji Kalkınma Bankası kurulmalı. Teknoloji girişimcilerini destekleyecek mekanizma olarak Teknoloji Kalkınma Bankası’nın doğru bir model olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.