Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 2,88 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon da yüzde 48,58 olarak kaydedildi.
Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi aylık enflasyonun yüzde 2,5; yıllık enflasyonun ise yüzde 48 olması yönündeydi.
Eylül ayında aylık enflasyon yüzde 2,97 olurken, yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olarak gerçekleşmişti.
Aynı dönemde yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 47,75 oldu.
Üretici fiyatları tarafında ise aylık enflasyon yüzde 1,29 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon da yüzde 32,24 olarak gerçekleşti. Veriler yıllık bazda üretici enflasyonunun yine tüketici enflasyonu altında kaldığını gösterdi. Ekim ayıyla birlikte yıllık üretici enflasyonunun tüketici enflasyonunun altındaki seyri 16. ayına çıktı.
En yüksek aylık artış giyim ve ayakkabı grubunda
TÜİK verilerine göre, aylık bazda en yüksek artış yüzde 14,32 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Giyim ve ayakkabı grubunu yüzde 4,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 3,52 ile haberleşme izledi.
Yıllık olarak bakıldığında ise Ekim ayında en yüksek artış yüzde 93,6 ile eğitim grubunda kaydedildi. Eğitim grubunun ardından yüzde 89,39 ile konut; yüzde 62,09 ile lokanta ve oteller oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Ekim ayı itibarıyla, 26 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarken, Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğine ve enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığına işaret etmişti.
Aylık enflasyonun Eylül'de hizmet enflasyonunun etkisiyle beklentiyi aşmasının ardından - hâlâ Aralık ayında bir faiz indirimi ihtimali olduğunu düşünenler olsa da - bu yılın kalan kısmında faiz indirimi bekleyen ekonomistlerin sayısı azaldı.
“Gelecek yıl enflasyon için daha zorlu bir süreç olacak”
Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil Ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Fertekligil, gelecek yılın enflasyon için daha zorlu olacağının altını çizerken, faiz indirimini gelecek yılın ilk çeyreğine kaymış olduğunu öngördü.
Fertekligil şunları belirtti:
“Beklentilerden yüksek gelen TÜFE var. Aslında bu beklenen bir şey. Ekim ayı enflasyonda yükseliş kaydedilen bir aydır. Giyinme-ayakkabı aylık olarak son derece yüksek, çünkü sonbahar kış ayı dolayısıyla normal. Merkez Bankası’nın beklentileri yönünde bir enflasyon gidişi yok. Kasım- Aralık önemli olacak. Manşet enflasyonun yüzde 2’nin altına inmesi bekleniyordu, biraz zor olacak gibi gözüküyor. Genel olarak enflasyonu yıllık yüzde 45’ler düzeyinde bitirmek söz konusu olabilir. Faiz indirimi kesinlikle gelecek yıla kaymış durumda, Kasım- Aralık gibi beklemiyordum ama şu rakamlarla gelecek yılın ilk ilk çeyreği gibi gözüküyor. Gelecek yıl enflasyon için çok daha zorlu bir yıl olacak mali politikalar çok etken olacak. Ocak ayında çeşitli zamlar olacak bundan sonra daha zorlu bir süreç var”