Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türk bankacılığının sendikasyon karnesi

Türk bankacılığının sendikasyon karnesi

Türkiye'de bankaların sendikasyon kredi anlaşmaları birbirini izliyor. Anlaşmalarda çevrim oranlarının gerilediği, maliyetlerin de arttığı görülüyor.

Giriş: 23 Kasım 2022, Çarşamba 10:54
Güncelleme: 23 Kasım 2022, Çarşamba 10:54

KUTAY KORAP - BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Türk bankaları yılın ikinci sendikasyon kredi anlaşmalarını birbiri ardına duyuruyor.

Akbank öncülüğünde başlayan sendikasyonlarda yenileme oranları gerilerken, maliyetlerde artış gözlemleniyor. Şu ana kadar 7 banka sendikasyon kredilerini yenilerken, Garanti Bankası’nın da yakın vadede anlaşmayı açıklaması bekleniyor.

Piyasa uzmanları mevcut yenileme oranlarının konjonktüre göre iyi oranda olduğunu düşünüyor. Bunun yanı sıra uzmanlar ikinci elde oluşan fiyatlamaların da etkili olduğunu unutmamak gerektiğine dikkat çekiyor.

2022 yılının ilk sendikasyonları Nisan-Mayıs tarihlerinde gerçekleşirken, ikinci dönemdeki sendikasyon maliyetlerinde artışlar gözlemlendi.

Nisan sendikasyonunda dolar dilimi için SOFR+ yüzde 2,75 euro dilimi için Euribor+ yüzde 2,10 iken, bu maliyet Ekim-Kasım döneminde SOFR artı yüzde 4,25 ve Euribor artı yüzde 4’e yükseldi.

Bu dönemde Türkiye ülke risk primindeki artışa orantılı bir şekilde maliyetler konumlanırken, küresel tahvil faizlerindeki fiyatlama da etkili oldu.

Ayrıca bankaların uluslararası piyasalardaki aktifliği ve ilişkileri sendikasyon yenileme oranlarında aktif yer alıyor.

Hangi banka, sendikasyonda ne yaptı?

Bankacılıkta sendikasyonun yeri

Bankacılık sektöründe 2000’li yıllarında başında sendikasyon, yabancı para kaynaklarda yüzde 70-80 civarında bir oran ile önemli bir konumda iken, şu an bu oran bankadan bankaya değişmekle birlikte yüzde 10’lu seviyelerin hemen üzerinde yer alıyor.

Ayrıca son dönemde yabancı para kredilerde zayıf seyir, bankaların yenileme ihtiyacını da tam olarak doğurmuyor.