Türk bankaları YP borçlanma faizlerindeki düşüşten destek buldu
-
Türk bankaları döviz cinsinden borçlanma maliyetlerindeki düşüşten destek buldu
Ekonominin 2019'da daralmadan kaçınabileceğine ilişkin sinyallerle birlikte takipteki kredilerle baş etmek için adımlar atılırken, Türk bankaları için döviz cinsinden borçlanmak giderek ucuzluyor.
Türk Lirası'nın geçen yılki sert düşüşü sonrasında toparlanması da bazı bankaların sendikasyon kredisi faizlerini yüzde 10 kadar azaltmalarına destek sağlıyor. Bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'e göre Türk bankalarının ortalama notu yaklaşık bir yıl öncesinin iki kademe altında bulunuyor. Fitch Ratings ve S&P Global Ratings'e göre ise 2018 başına göre üç kademe altta bulunuyor.
BGC Partners bankacılık analisti Çağdaş Doğan, “Türkiye'nin CDS priminde de görüldüğü gibi faaliyet ortamındaki kademeli iyileşme ve küresel faizlerdeki düşüş, borçlanma maliyetlerin azalmasına neden oldu. Bu trend devam edebilir ancak not artırımları olmazsa maliyetler için bir taban oluşabilir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara ekonomiyi yeniden canlandırmak için kredi musluklarını açmaları, işletmeler ve tüketiciler için faizleri düşürmeleri çağrısında bulunuyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu hafta yayınladığı tahminine göre söz konusu tedbirler ekonomik büyümeyi yüzde 0.25'e çekebilir. Kurumun önceki tahmini yüzde 2.5 küçülme yönünde idi. Bankacılık sektörünü revizyondan geçirmek için adımlar atan hükümet, bankaların 8 milyar dolarlık krediyi tahsili gecikmiş alacak olarak (TGA) yeniden sınıflandırmalarını istemişti.
Sendikasyon kredileri hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre bankaların dolar cinsinden borçlanması 185 baz puan ve euro cinsinden 170 bp maliyet getiriyor. 2018 yılının ikinci yarısında spreadler sırasıyla 200 bp ve 190 bp idi.
Bloomberg News