Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türk lirasının getiri cazibesi güçlenirken politika belirsizliği etkili oluyor

Türk lirasının getiri cazibesi güçlenirken politika belirsizliği etkili oluyor

Türk lirasının 1 aylık ima edilen getirisi Güney Afrika randı ve Rus rublesi oranlarını geçerken, Societe Generale "taktiksel" bir hamle olarak Türk lirasında carry trade getirisi için alıcı olunabileceğini söylüyor

Giriş: 03 Şubat 2017, Cuma 12:56
Güncelleme: 03 Şubat 2017, Cuma 13:32

Türkiye'nin Türk lirasının getiri cazibesini desteklemek için uyguladığı geleneksel olmayan adımlar şimdilik işe yarıyor gibi gözüküyor ancak dolaylı yöntemler aynı zamanda yatırımcı güvenini de test ediyor.

Merkez Bankası'nın likidiye enjeksiyonlarını kısıtlayarak TL maliyetini artırma hamlesi TL'nin 1 aylık ima edilen getirisini yüzde 10.94 seviyesine yükseltti. Bu oran aynı zamanda TL'yi gelişmekte olan piyasalar içerisinde en cazip hedeflerden biri haline getirdi. Societe Generale SA'ya göre, Merkez Bankası'nın politika çerçevesinin öngörülemeyen doğası nedeniyle, yatırımcıların carry getirisi sebebiyle Türk lirasında alıcı olmasına yönelik herhangi bir hamlesi stratejik bir hamleden ziyade "taktiksel bir hamle" olabilir.

Societe Generale SA'nın Londra merkezli stratejisti Phoenix Kalen, Türk lirasında carry getirilerinin ruble ve rand gibi "yüksek getirili para birimlerini aşarak, bugünlerde yüksek derecede cezbedici" konuma geldiğini söyledi.

Traderlerin, dolar gibi düşük maliyetli para birimlerinden borçlanarak yüksek getirili para birimlerini almayı hedeflediği carry trade stratejisi nisbeten riskli gelişmekte olan piyasa para birimleri açısından anahtar bir unsur. Ancak politika yapıcılar günlük bazda çeşitli faiz oranlarına sahip araçlardan ne kadar likidite sunacaklarına karar vererek kısa vadeli faiz oranlarını etkin biçimde belirlerken, TL traderleri, beklenmedik gevşemeci hamlenin TL'yi spot piyasada düşürme riski ile karşı karşıya, ki bu durumda traderlerin sağladığı getiriler eriyebilir.

Türk lirası bu hafta yüzde 3.2 yükselerek geçtiğimiz ayki rekor düşük seviyesinden toparlandı ve bu yıl gelişmekte olan piyasalar içerisindeki en kötü performansı biraz toparlayarak yüzde 5.5 düşüşe taşıdı. Merkez Bankası, hızlanan enflasyon karşısında borçlanma maliyetlerini düşük tutarak politik baskı altında kalındığı yönünde yatırımcı eleştirileriyle karşı karşıya bulunuyor.

Dalgalanmalar daralıyor

Merkez Bankası'nın fonlama koşullarını daraltmaya yönelik adımları TL'deki dalgalanmayı dengelemeye yardımcı oldu. Gün içi dalgalanmalar 12 Ocak'ta Merkez Bankası'nın haftalık repo ihalesi yoluyla likidite sunmayı askıya almasından bu yana 1.803 seviyesinden 230 puana geriledi.

Başkan Murat Çetinkaya yönetimindeki TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini Perşembe günü itibariyle yüzde 10.34'e, 2012'den bu yana en yüksek seviyeye yakın bir noktaya çekti. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi ve turizm sektörüne de yaralayan bir dizi terör saldırısının ardından ekonomik büyüme yavaşlarken, enflasyon Cuma günü açıklanan veriye göre yüzde 9.2 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası bu hafta yaptığı açıklamada gerek duyulması durumunda "daha fazla parasal sıkılaştırma" sunabileceğini söyledi.

SocGen stratejisti Kalen, "Günlük sıkı likidite politikasının sürdürülebilir bir şekilde korunmasını kavrayabilmek zor" dedi. Kalen, Türk lirasının siyasi dalgalanmanın hafiflemesi ve büyümenin iyileşmesi durumunda toparlanabileceğini söylerken, doların izleyeceği yola ilişkin belirsizliklerle kısa vadede bu risklerin kalıcı olabileceğini belirtiyor.