Türk Lirası "cari fazla"dan destek buldu
Türk Lirası iki ay üst üste fazla veren cari işlemler dengesi verisinden destek aldı
Türk Lirası, cari işlemler dengesinin iki ay üst üste fazla vermesi ve bu durumun, düşen petrol fiyatlarının ekonominin ABD'deki faiz artırımına olan kırılganlığını azalttığını işaret etmesinin ardından, gelişen piyasa paraları arasında en hızlı yükselen para olurken, Türkiye tahvilleri ve hisse senetleri değer kazandı.
Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.8 değer kazanarak, yerel saat ile 13:23'te 2.8938 seviyesine geldi ve bir haftayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Türkiye'nin, mal ve hizmet ticaretinin en geniş ölçümü olan cari işlemler dengesi Eylül ayında 95 milyon dolar fazla verdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, cari dengenin 80 milyon dolar açık vermesi bekleniyordu.
Türkiye'nin 2004'ten beri ilk kez üst üste iki ay cari fazla verdiğini gösteren veriler, Türkiye'nin, ABD'de faiz artırımı beklentilerinin arttığı bir dönemde, gelişen piyasalara yönelik yatırımcı güveni kötüleştiğinde, yabancı sermaye çıkışlarına karşı daha dayanıklı olduğunu gösterdi. Türk Lirası 2015 yılında, Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin riskli varlıklara talebi perdelemesinin etkisi ile yüzde 19 değer kaybetti.
Londra'da Rabobank gelişen piyasa döviz stratejisti Piotr Matys, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin cari işlemler açığının finanse edebilmek için sermaye girişine güçlü bir şekilde dayandığı dikkate alındığında, beklenenden çok daha iyi çıkan denge verisi lira için cesaret verici bir işaret," dedi ve "Yıpranmış lira, ABD'de para politikasının sıkılaştırılmasından kaynaklanacak güçlüklerden kendisini koruyabilmek için mümkün olan her pozitif sinyale ihtiyaç duyuyor" şeklinde görüş bildirdi.
Enerji Fiyatları
Petrol fiyatlarının son bir yılda yüzde 42 düşmesi, kullandığı petrolün büyük bölümünü ithal eden Türkiye'nin maliyetlerini azaltarak, cari açığının daralmasına neden oldu. Buna karşın, ekonomistler, cari işlemler açığının gayrısafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 5 çıkmasını bekliyor. Bu, G20 ülkeleri arasındaki en büyük oranı işaret ediyor. Bu oranın 2016'da yüzde 5.4'e genişlemesi bekleniyor.
ATA Invest Stratejisti Batuhan Özşahin, "Enerjiden gelen avantajlı baz etkisinin ortadan kalkması ile birlikte, bu iyileşmenin ileride ılımlı hale gelmesini bekliyoruz," dedi ve "Türkiye, cari işlemler açığı vermeden büyüyemeyen bir ülke" şeklinde görüş bildirdi.
Türk Lirası 2 Kasım'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 1.1 tırmandı ve iki yıl vadeli tahvillerin faizi dokuz baz puan düşüşle yüzde 10.18'e indi ve son yedi günde ilk kez aşağı yönde hareket etti