Türk yatırımcılar Afrika'ya 'enerji' verecek
DEİK Başkanı Vardan, "Biz DEİK olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile buralarda enerji yatırımlarımızı gerçekleştirebilmek üzere bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz." dedi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'daki yatırım imkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son yıllarda atılan adımlarla Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin arttığını vurgulayan Vardan, bu artışın yeterli olmadığını, "kara kıta"nın önemli potansiyel barındırdığını söyledi.
Vardan, Afrika'da hemen her sektörde Türk yatırımcıların iş yapabileceğini belirterek, "Acil olanlar ise oradaki açlık sorunu nedeniyle gıda, tarım ve hayvancılık konuları başta geliyor. Bunun yanında enerji sektörü özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleri ciddi anlamda enerjiye muhtaç, bu alanda yapılabilecek ciddi yatırımlar var. Biz de DEİK olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile buralarda enerji yatırımlarımızı gerçekleştirebilmek üzere bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Bu da milli enerji politikamız içerisinde, spesifik olarak çalıştığımız alanlardan birisi. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili orada çalışmalarımız olacak." diye konuştu.
"Değerli maden yataklarının işletilmesi"
Afrika'nın birçok ülkesinde değerli maden yatakları bulunduğuna dikkati çeken Vardan, bunların işletilmesiyle ilgili bir mekanizma oluşturmak istendiğine dikkati çekti. Vardan, bu alandan elde edilecek gelirle de o ülkelerde altyapı inşaatı başta olmak üzere yatırımlar yapılacağını ifade etti.
Vardan, Türk iş adamlarının Afrika'da inşaat yatırımlarına da ağırlık vereceğini dile getirerek, "Çünkü hemen her ülkede altyapı ihtiyacı var. Hangi ülkeye bakarsanız bakın bu tür yatırımların irili ufaklı olduğunu göreceksiniz. Bizim de ciddi katkılarımız olacak." değerlendirmesinde bulundu.
Afrika'da yatırım yapan Türk işletmelerine değinen Vardan, "Örneğin Etiyopya'da iş adamlarımız satın almak veya kiralamak suretiyle pamuk yetiştirip, bir tesiste iplik haline dönüştürüyorlar. Bütün proseslerden geçerek tişört üretiliyor. Bunları yapan firmalarımız var. Oralarda 2-3 bin kişi çalıştıran firmalarımız var. Bizim düşüncemiz biz de kazanalım, onlar da kazansın. Orada aktif olan diğer ülkelerin önüne geçecek potansiyelimiz de var." ifadelerini kullandı.
AA