Türkiye'de elektrikli şarj noktası 8 bin 861'e ulaştı
Araç başına düşen hızlı şarj noktası açısından Türkiye'nin Avrupa'da ilk sırada yer aldığını belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "6 bin 633 adeti yavaş şarj (ac) 2 bin 228 adeti de hızlı şarj olmak olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık" açıklamasında bulundu.
Elektrikli araç piyasasının alt yapısını kuran ve şarj hizmetlerini düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz şarj notkatalarına ilişkin verileri paylaşarak, ülkede toplamda Türkiye’de 8 bin 861 şarj noktasına ulaşıldığını açıkladı.
Halihazırda 81 ilde de şarj istasyonlarının bulunduğuna dikkat çeken ve sayıların katlanarak arttığını belirten Yılmaz, "Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC (yavaş şarj), 2 bin 228 adet DC (hızlı şarj) noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen dc şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada” diye konuştu.
Bilgiler EPDK internet sitesinde
EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama Şarj@TR’yi bütün elektrikli araç sahiplerine tavsiye eden Yılmaz, uygulama ile şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatlarının anlık olarak görülebileceğini hatırlattı. Yılmaz, “Kurumumuz tarafından geliştirilen Şarj@TR mobil uygulamasını bütün elektrikli araç sahiplerine tavsiye ediyoruz, gerçekten hayatlarını kolaylaştıracak bir uygulama. Ayrıca şarj istasyonlarına ait bilgileri kurumumuzun internet sayfasında yayınlamaya başladık” dedi.
YEK-G belgeli şarj hizmeti sunulabilecek
Elektrikli araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğinin belgelendirildiği yeşil şarj istasyonlarının önemine dikkat çeken Yılmaz: “Herhangi bir şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulması da hâlihazırda mümkün. Artık elektrik depolama ve yenilenebilir enerji üretim tesisi ile bütünleşik şarj istasyonlarının yanı sıra, YEK-G belgeli yeşil şarj istasyonları ile de elektrikli araçlara şarj hizmeti sunulabilecek. Sektörümüzün bu konuda da yatırımlarını sürdürmesini bekliyoruz” dedi.