Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye dünya piyasalarından ayrıştı

Türkiye dünya piyasalarından ayrıştı

Enflasyon raporunun ardından global varlıklar ve TL farklı yönlere gittiler

Giriş: 27 Nisan 2012, Cuma 09:21
Güncelleme: 27 Nisan 2012, Cuma 20:23

ABD’DE EKONOMİ İZLENİYOR

Bekleyen konut satışlarındaki toparlanma, haftalık işsizlik verilerine oranla daha fazla dikkat çekti. Verilerin ardından konut piyasasında dibin görüldüğü inancında olan yatırımcıların alımlarıyla S&P 500 günü % 0.67 artışla 1.399 puandan tamamladı. Banka hisselerinin % 0.8 arttığı gunde defansif sağlık hisseleri % 0.07 geriledi. Endeksin yarısına yakını bilanço açıklarken, bu şirketlerin de % 75 oranında kar tahminlerini aştıkları not edildi. Kapanış sonrası gelen internet devi Amazon karı da yatırımcıları hayli mutlu ederken hisseler seans sonrası işlemlerde % 13 yükseldi. Bugün ise Amerikalı işlemcilerin ilk bakacakları yer yine ekonomi olacak. Büyüme, çalışma saatleri gibi verilerin açıklandığı ülkede gözler eknominin sağlığında olacak. Dolar Endeksi dun gördüğü 79’un altındaki seviyelerden kurtulurken 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 1.8823 seviyesinde. S&P 500 Endeksi ise vadeli işlemlerde % 0.42 aşağıda ve dünkü alımların geri çevrileceğine işaret ediyor.

AVRUPA’DA TARTIŞMA SÜRÜYOR

Derecelendirme kuruluşu S&P’nin, İspanya’nın uzun vadeli kredi notunu 2 basamak birden indirerek negatif izlemeyle BBB+’ya indirdi. Borç yapısının bozukluğuna ve bankaların yardıma muhtaç kalma ihtimaline değinen kuruluş İrlanda’nın notunu ise İspanya ile aynı seviyede ve negatif izlemede bıraktı. Açıklamaların ardından Euro/Dolar 1.3250 seviyesinden 50 basamağa yakın değer kaybederken güne 1.3189’dan devam ediyor. Gelişen Piyasa kurlarında sınırlı satışlar görülürken dün kredi konusundaki anlaşma umutları IMF tarafından zora sokulan Macar Forinti en çok gerileyen para birimi konumunda. % 0.83 gerileyerek diğer para birimlerinden ayrışan Forint iki gündür yapmış olduğu primi geri veriyor. Sınırlı da olsa yükselmeye devam eden İtalya ve İspanya tahvil faizleri bugün de yakından izlenecek. İtalya’da yapılacak olan uzun vadeli tahvil ihalelerindeki borçlanma seviyeleri piyasanın radarında olacak. Dün 6 aylık bono ihalesinde % 1.77 faiz ödeyen İtalya’nın aynı birlikten eşiti Almanya ise 10 yıllık tahvilde % 1.683 bileşik faiz ödüyor.

ASYA’DA FARKLI HİKAYE

Günün ülkesi Japonya olurken gerek ekonomik veri seti gerekse de Japonya Merkez Bankası (BOJ) aksiyonları ülkeyi spot ışıklarının altına çekiyor. Sanayi üretimi, çekirdek enflasyonu ve konut verileri beklentilerin altında kalan ülkede ekonomik veriler BOJ’un desteklerini bekler görünümde. BOJ ise Şubat ayında % 1 enflasyon hedefi ve 10 trilyon yeni varlık alımı programın sonrasında kuvvetli genişleme sinyalleri vermişti. Bugün yapılacak genişlemenin 5 ile 10 trilyon Yen arasında olması bekleniyordu. Banka varlık alım programını 10 trilyon Yen artıran ve bono alım ufkunu 2 yıl limitten 3 yıla çıkaran banka diğer yandan ise kısa vadeli kredi programını 5 trilyon Yen azalttı ve sebep olarak da kredi talebini gösterdi. Hem düşünülenin alt bandında gelen gevşeme haberi hem de ekonomik aktörlerin kredi taleplerinin olmaması moral bozdu. Açıklama geldiğinde % 0.7 artıda olan Nikkei 225 Endeksi % 0.8 geirlemiş durumda. Çin’de kar rakamları tatmin etmemeye devam ediyor. Kasım’dan bu yana parasal gevşeme beklentileri ile Cuma günleri % 76 oranında yükseliş kaydeden Şanghay Bileşik Endeksi % 0.04 düşüş kaydediyor. Dolar / Yen 81 seviyesini aşağı geçerken, Yuan dünkü rekor referans fiyatın ardından ABD Hazine Bakanı Geithner’in daha fazla deperlenme talebine bakıyor. 10 Asya parasından oluşan ADXY Endeksi % 0.09 düşüşte.

EMTİADA ALIMLARIN ARDINDAN…

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dünkü işlemlerde % 0.67 yükselirken bugüne ise ekside başlıyor. Önemli bileşenlerinden petrolde satışlar görülürüken ABD tipi ham petrol % 0.49 gerilemeyle 104.04 dolarda. Brent petrol ise 119.42 seviyesinde. Diğer yandan Dolar Endeksi’ndeki canlanma çabaları değerli metallere satış olarak yansırken spot altın ons başına 1.653 dolardan alıcı bulurken gümüş ise ons başına 31’den talep ediliyor. Güney Amerika’da arz yönlü sorunlar temasıyla yükselmeye devam eden soyada değişim % 0.46 düzeyinde. Mısıra Çin ilgisi haberleri de mısıra destek oluyor ancak fiyatlarda değişim minimum düzeyde, buğday ise % 0.24 düşüşte. Çİn’deki stokların rekor seviyeye çıkması ve risk iştahındaki kararsız seyir bakırı vadeli işlemlerde kırmızıya iterken değişimler hayli cılız.

ŞAHİN GÖRÜŞLER YURT İÇİNİ DESTEKLEDİ

Çeyreklik Enflasyon Raporu’nda önceki rapora gore ve genel tavrına kıyasla daha şahin görünen TCMB sıkılaştırma sinyali verdi. Yıl sonu enflasyon tahminini % 6.5’te sabit bırakan banka ithal fiyatları beklentisini ve kredi büyüme beklentisini aşağı revize etti. Diğer yandan Brent petrol fiyat varsayımını 10 dolar yukarı revize eden banka enflasyon tahminine ise dokunmadı. Bilindiği üzere 10 dolarlık petrol fiyatındaki değişim enflasyonda 0.5 puan, cari açıkta ise 4 milyar dolar değişime sebep oluyor. Bu farkın nasıl kapanacağı sorusuna ise bankanın verdiği cevap işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olası gerileme ve sıkı para politikası olacak. Önümüzdeki dönemde daha sık ve daha uzun sıkılaştırma sinyali veren banka böylece ‘İstisnai gün’ uygulamalarına işaret etti. Dolar/TL güne 1.7680’den başlarken Sepet Kur 2.05’in de altına indi. Gösterge tahvil günü hafif yükselişle % 9.45 bileşikten tamamladı. İMKB 100 Endeksi ise 60 binin altından gelen alımlarla günü 60.677 seviyesinden ve % 1.23 artışla tamamladı. Banka hisseleri % 1.18 artarken sanayi hisseleri ise % 0.57 prim yaptılar.

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

- Euro Bölgesi'nde Mart ayı CB öncü göstergeler endeksi 11:00

- İtalya'da 4 adet Hazine tahvili ihalesi yapılacak 12:00

- ABD'de 1. çeyrek GSYH (Öncü) ve İşgücü Maliyet Endeksi 15:30 Önceki: %3,0

- ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 16:55

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü