Türkiye'nin 60 yıllık 'araba sevdası'
Türkiye'de Devrim ile başlayan yerli otomobil üretim macerası TOGG ile en ileri aşamasına geçti. Togg'un arkasında 60 yılı aşan tarihiyle Türk mühendisliğinin birikimi bulunuyor. İşte Türkiye'de yerli otomobil üretiminin kilometre taşları...
Türk Willys Overland
Türkiye'de ilk otomobil fabrikası 1954 yılında Tuzla'da Türk Willys Overland adıyla kuruldu.
Fabrikada Türk Willys Overland askeri cip ve kamyonetlerinin yanısıra Büssing kamyonlarının yapımına başlandı. 1955 itibariyle ise ticari kamyon üretimine geçildi.
Nobel 200
Almanya'da serbest bir gazeteci tarafından dizayn edilen ve Fulda kentinde üretimine başlanan Fuldamobil dünyanın birçok ülkesinin yanında Türkiye'de de üretildi.
Nobel 200 adıyla İstanbul Şişli'de üretilen ilk ufak Türk otomobili olma özelliğini taşıyan araç 1958-1961 yılları arasında üretildi.
Ford Otosan
Ford Otosan 1959 yılında Ford Motor Company ve Koç grubu girişimiyle kurulan Otosan, otomobil üretimine yönelik yatırımlar bakımından ilk adım olarak kabul ediliyor. 1960 yılında kadrosu bütünüyle Türk olan Otosan, fabrikasında Consul ve Thames modellerinin üretimine başlanmış, 1967 yılında ise hafif ticari araç Ford Transit üretimine başlanmıştı.
Devrim
1961 yılında dönemin Devlet Başkanı Cemal Gürsel'in emriyle Eskişehir Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Fabrikası'nda Türk mühendisler tarafından tamamıyla Türkiye'de tasarlanıp, geliştirilen ilk otomobil üretilmiş ve araca Gürsel'in isteği üzerine Devrim adı verilmişti. 135 gün gibi kısa bir sürede kısıtlı imkânlarla tamamen Türk yapımı bir otomobil geliştirilmiş, bundan 4 tane üretilmiş; otomobiller için 3 farklı tipte 10 adet motor üretilmişti. Fakat Devrim seri üretime geçemedi.
Anadol
1966 yılına gelindiğinde Otosan, İngiliz Reliant firmasına prototipini hazırlattığı ve prensipte fiberglas gövdeli, iki kapılı, bütün mekanik parçaları Ford’dan alınan, adı bir yarışma sonucu belirlenen Anadol’u üretmeye başladı.
Anadol başarılı olan ilk yerli seri üretim otomobil olarak tarihte yerini aldı.
Tofaş
Anadol’un üretime başlamasından sonra 1968 yılında Tofaş kuruldu. 1969 yılında Demirtaş, Osmangazi'de üretim fabrikasının temellerini atan şirket, 1971 yılında Murat 124 modelini İtalyan Fiat lisansı altında üretmeye başladı. 1972 yılında fabrikasında yıllık üretim kapasitesi 20 bin adede ulaşan Tofaş, 1981 yılında Murat 131'in versiyonları olan Şahin, Kartal ve Doğan modellerinin üretimine başladı.
Oyak-Renault
Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, 1969 yılında Türk Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile kuruldu. Fransız Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiren firma ilk olarak 1971 yılında Renault 12 modelini üretti.
Toyota Türkiye
1990 yılında kurulan Toyota Türkiye'nin Sakarya'daki fabrikasının temelleri Mayıs 1992'de atılmış ve faaliyetlerine Eylül 1994 yılında başladı.
2019 itibariyle Türkiye'nin üçüncü en büyük sanayi kuruluşu olan şirket toplamda 700 milyonun üzerinde bir yatırıma ve 3 bin kişinin üzerinde bir istihdama sahip. Toyota Türkiye günümüzde 170 bin araçlık üretim kapasitesiyle firmanın Japonya dışındaki en büyük 10 fabrikasından birine sahip.
Togg kuruldu
Dünya genelinde elektrikli araçlara olan yönelimin hızla artması sonrası bu trendi yakalamak isteyen Türkiye Togg şirketini kurdu. Açılımı Türkiye'nin Otomobil Girişimi Grubu olan şirket resmi olarak 25 Haziran 2018'de kuruldu.
Gemlik'te fabrika kurulacağı duyuruldu
Şirketin resmi kurulumu sonrasında 27 Aralık 2019'da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Togg'un Bursa'nın Gemlik ilçesinde, elektrikli otomobil üretimi için fabrika kuracağı açıklandı.
Bataryada yerli üretim için ortaklık kararı
Togg, geliştirmekte olduğu elektrikli araç ürün gamı içindeki en temel bileşenlerden biri olan batarya modülü ve paketinin Türkiye'de üretilmesi için li-ion batarya üreticilerinden Farasis'i iş ortağı olarak seçti.
Türkiye'nin ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi
Gerçekleştirilen sermaye artırımlarıyla Togg, 996 milyon 774 bin lira ile Türkiye'de ödenmiş sermayesi en yüksek otomotiv şirketi olurken, şirketteki ortaklık payları da değişti.
Deneme sürüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirdi
Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gemlik'teki Togg üretim üssünde üretilen ilk deneme aracıyla test sürüşü gerçekleştirdi.
300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak
Türkiye'nin otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak.
4,8 saniye altında 0-100 km/s
Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye; 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak
2030 yılına kadar 1 milyon adet üretim planlanıyor.
Togg, Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.
5 farklı modelde 1 milyon üretim
2030'a kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde, toplamda 1 milyon adet araç üretimi planlanıyor.