EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın ithalatına yönelik getirilen düzenlemeler Türkiye'nin altın ithalatında sınırlayıcı etki yapmaya devam ediyor.

İsviçre gümrük verilerine göre Türkiye'nin bu ülkeden yaptığı altın ithalatı Ağustos ayında 5 tonun altına indi. Buna göre Türkiye Ağustos'ta İsviçre'den 4,6 ton altın ithalatı gerçekleştirdi. Temmuz ayında Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı 5 ton olarak kaydedilmişti.

Geçen yılın Ağustos ayında ise bu ülkeden 14,9 tonluk ithalat gerçekleştirilmişti. Bu hacim dikkate alındığında Ağustos'ta Türkiye'nin İsviçre'den yaptığı altın ithalatında yüzde 69'luk gerileme yaşandığı görüldü.

3,5 yıl sonra Çin ilk kez İsviçre'den altın ithal etmedi

Ağustos ayında İsviçre altınlarının önemli alıcılarından biri olan Çin'in ithalat yapmaması dikkat çekti.

Dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin, Ocak 2021'den bu yana ilk kez Ağustos ayında İsviçre'den altın ithal etmedi.

Yükselen spot altın fiyatlarının Asyalı perakende alıcıları uzak tutması nedeniyle İsviçre'den Çin'e yapılan arz, Haziran-Temmuz aylarındaki istikrarlı düşüşün ardından Ağustos ayında tamamen kurudu.

Ancak, dünyanın en büyük ikinci altın tüketicisi ve önemli bir ithalatçısı olan Hindistan'a yapılan teslimatlar, ülkenin Temmuz ayında devlet altın ithalat vergisini son 11 yılın en düşük seviyesine indirmesiyle Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 38 arttı.

Bu gelişmelerin etkisiyle İsviçre'nin altın ihracatı 88,3 ton düzeyine kadar geriledi. Temmuz ayında bu hacim 106,4 ton seviyesindeydi. Geçen yılın Ağustos ayında ise ülke 123,5 ton ihracat gerçekleştirmişti.

Advertisement