"Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarında büyük potansiyeli var"
Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programına konuk olan Shura Enerji Merkezi Direktörü" Dr. Değer Saygın Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarında çok büyük potansiyeli olduğunu belirtti
Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk olan Shura Enerji Merkezi Direktörü" Dr. Değer Saygın Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarında çok büyük potansiyeli olduğunu belirtti.
- Türkiye'nin enerji sektöründeki tek "tink tang" kuruluşusunuz, projelerinizi anlatabilir misiniz?
Saygın: Uluslararası iki yönlü bir çalışmamız var; küresel anlamda enerji dönüşümü hakkında birçok çalışmamız var. Peki Türkiye bundan neler öğrenebilir; aynı zamanda Türkiye yurt dışında nasıl anlatılabilir bunlar hakkında çalışıyoruz..Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı için de bir rapor hazırladık, Türkiye G20 ve OECD ülkeleri arasında en çok enerji tüketen ülkelerden biri olarak öne çıkıyor, ve çıkan sonuç şuydu; Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarında çok büyük potansiyeli var..
TEİAŞ'ın yaptığı planlamaya göre 2026'ya kadar, elektrik üretiminde 20 GW'lık bir planlama..Ülkemizin hedefi zaten yerel kaynakları kullanmak, biz ise dedik ki 40 GW'lık bir yenilenebilir enerjiyi kullanarak elektrik üretelim ve bu senaryonun sistemde bir sorun olmadan ve iletim hatlarına ilave bir yatırım olmadan çalışabileceğini gördük. Yani Türkiye güneş ve rüzgarda planladığının 2 katını yapabilir. 60 GW kullanımda ise bazı sorunlarla karşılaştık..
Enerjide yerli ve millileşmeyi de konuşuyoruz; Türkiye'nin de "Milli Enerji Politikası" var, nasıl uyguluyoruz bu politikaları?
Saygın: Enerji Politikamıza baktığımız zaman en önemli sorun enerji ithalatı ile ilgili olan Türkiye'deki maliyet; bu maliyeti azaltmanın birinci yolu yerel kaynakları kullanmak. Bu sene başında Türkiye "Ulusal Eylem Planı" açıkladı, enerji verimliliği ile ilgili burada çok önemli maddeler var..
Yenilenebilir enerjide maliyetlere gelelim..Mevcut ekonomik konjonktürde kurların da artmasıyla maliyetler ne kadar arttı? Yatırım iştahı nasıl?
Saygın: Güneşte hala maliyet düşüş potansiyeli var, son 10 senede yatırım maliyeti yüzde 80 azaldı güneşte, bunun üretim maliyetine etkisi yüzde 70 oldu, ve bir 10 sene sonra yüzde 60 daha azalacağı öngörülüyor. Güneş daha fazla rekabetçi olacak. Bu tabii özel sektörün çabalarıyla oldu, teknolojide verimlilik arttı, inovasyon arttı, kamu da destek verdi. Enerjide önemli olan risk yönetimi, yani bu riskleri biz nasıl yöneteceğiz, finansmanın riskini nasıl yöneteceğiz..Özel sektör için bu konular önemli.