Türkiye'de tarım ve hayvancılık
Funda Özer Baltalı ve Özer Matlı, BloombergHT ekranlarında Ali Çağatay ve Didem Arslanoğlu'nun konuğu oldular
Baltalı Çiftliği Kurucusu Funda Özer Baltalı ve Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, BloombergHT ekranlarında Ali Çağatay ve Didem Arslanoğlu'nun konuğu oldular.
İlk olarak söz alan Funda Özer Baltalı, çiftliklerinde 365 gün doğal yöntemlerle keçi sütü elde ettiklerini, bunun sonucunda da her gün raflara cam şişelerde pastorize %100 keçi sütü koyabilecek bir tesis meydana getirdiklerinden bahsetti. Ardından keçi sütünün önemine değinen Baltalı, anne sütüne en yakın süt olması nedeniyle keçi sütü değerlerinin birçok artısı olduğunu ifade etti. Bu işe girdikleri zaman, Türkiye'de %100 keçi sütü üretimi olmamasına rağmen, sektörün hızla büyüdüğünü ve keçi çiftliği kurmak isteyen birçok kişinin her gün kendilerin ulaştığını belirtti.
Keçi sütü ve ürünlerinin pahalılığı üzerine gelen bir soruya Funda Özer Baltalı, "Bir paket sigaranın 7.5 lira olduğu ya da asgari ücretli birinin bile günde yarım saat telefon konuşması yaptığı bir ülkede bir şişe sütün 4-5 lira olmasının pahalılığı, özellikle bir bebeğin bir şişe sütü bir günde tüketemeyeceğini düşünürseniz, biraz göreceli olur diye düşünüyorum" şeklinde cevap verdi. Sektördeki rekabet ortamı üzerine ise Baltalı; insanları kandırarak, keçi sütü olmayan ürünlere keçi sütü etiketi koyarak yapılan kolaycı rekabete karşı olduğunu, fakat diğer türlü rekabetlere açık olduğunu ve rekabetin kaliteyi artıracağını söyledi ve kolaycı rekabete yönelik kontrollerin düzenli olması gerektiğini belirterek insanlara aldıkları ürünlerin etiketlerini kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundu.
Son olarak Türkiye'nin gerek iklim, gerekse de coğrafi konum ve şartları nedeniyle çok şanslığı olduğunu belirten Funda Özer Baltalı, en büyük sıkıntının bölünmüş araziler olduğunu fakat bununla ilgili de yasa düzenlemeleri yapılarak tarımsal arazilerin daha fazla bölünmesine engel olunduğunu anlatarak küçük arazilerde yapılan tarımın ekonomik olmadığını da sözlerine ekledi. Aynı şekilde hayvancılık sektöründe de bir takım düzenlemeler olduğunu ve bunların çok ciddi katkıları olacağını, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki hayvancılık çalışmalarına kendilerinin de en yakın zamanda yatırım yaparak katkıda bulunacaklarını ifade etti.
Programın ikinci yarısında ise Matlı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı söz aldı.
Matlı, Türkiye'nin şu anda 350 milyon doların üzerinde yumurta ihracatına sahip olduğunu ve kendilerinin de buna iki milyon elli bin yumurta tavuğu kapasiteli bir tesis ile katkıda bulunduklarını belirtti. "Türkiye şu anda yumurta ve ette Dünya'nın ilk 10 ülkesinden biri, bu kıt kaynaklarla bu oluşuyorsa daha düzgün bir planlama ve Ekonomi Bakanlığı desteğiyle çok daha iyi yerlere gelinebilir" yorumunu yapan Özer Matlı, Türkiye'nin bir lojistik merkezi olması nedeniyle doğal avantajlara sahip olduğunu ifade etti.
Yem konusuna da değinen Özer Matlı, Türkiye'de hayvan varlığına bakıldığında 40 milyon ton büyükbaş hayvan yemine erişecek bir pazar büyüklüğü olduğuna dikkat çekerek büyüme anlamında önü açık bir sektör olduğunu belirtti.