Bloomberght
Bloomberg HT Enerji UEA Başkanı Birol: Türkiye nükleer santral ortaklılığında çeşitlendirmeye gitmeli

UEA Başkanı Birol: Türkiye nükleer santral ortaklılığında çeşitlendirmeye gitmeli

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, "Türkiye'nin nüfusu büyüdükçe daha fazla elektrik tüketilecek. Özellikle güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları burada belirleyici teknoloji olmalı. Ancak yıllardan beri söylediğim gibi nükleerin Türkiye için olmazsa olmaz bir teknoloji olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin nükleer santrali hangi ülkeyle yaptığı çok önemli, çeşitlendirme olmalı." dedi.

Giriş: 19 Temmuz 2024, Cuma 18:01
Güncelleme: 19 Temmuz 2024, Cuma 18:01

Bloomberg HT’ye konuk olan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Birol, enerji ile jeopolitik koşulların daha fazla iç içe geçmeye başladığını belirttiği konuşmasında, yerli sanayiyi korumakla enerji dengesini kurmanın önem kazandığını kaydetti. Sınırda karbon vergisinin Türkiye için de önemli olduğunu söyleyen Birol, ABD’de önümüzdeki aylarda gelecek ilave tedbirlerin enerji, iklim ve ticareti üç boyutlu hale getireceğini açıkladı.

Avrupa’daki enerji fiyatlarına değinen Birol, enerji fiyatları nedeniyle Avrupa sanayisinin ciddi baskı altında olduğunu ve bunun da iki nedeninin olduğunu belirtti. Birol, “Avrupa’daki enerji fiyatları ABD ve Çin’e göre çok yüksek olduğu için Avrupa’daki sanayi sektörü dezavantajlı durumda. İkinci sorunda da Avrupa yarının sanayi sektöründe Çin ve ABD’nin gerisinde kaldı.” dedi.

“Elektrikli araçların artması ve klimalar elektrik talebini artırıyor”

Birol, dünya genelindeki elektrik arzında yaşanan artış hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Elektrik talebi tüm dünyada hızlı bir şekilde büyüyor. Yüzde 4’lük bir büyüme görüyoruz, son 15-20 yılın en hızlı büyümesi. Elektrikli araçların artması ve klimalar elektrik talebini artırıyor. Şu an Çin’de satılan her iki arabadan biri elektrikli. Dünyada yeni kurulan elektrik santrallerinin yüzde 85'i yenilenebilir enerji. Elektrik arzı ve talebinde dengesizlik nedeniyle batarya çok önemli olacak. ABD’de güneş enerjisi çok hızlı büyüyor, büyümenin yüzde 75'i cumhuriyetçi eyaletlerde oluyor. Trump dönemi yaşanırsa yenilenebilir enerji projeleri yara almayacaktır.”

Bu yıl petrol talebi 1 milyon varil büyürken, arzın 1,5 milyon varil artacağını kaydeden Birol, 2025’in sonundan itibaren büyük bir LNG dalgasının piyasalara geleceğini ve LNG'nin de etkisiyle petrol ve gaz fiyatlarında aşağı yönlü bir baskı olacağını söyledi.

“Türkiye için nükleer olmazsa olmaz bir teknoloji”

Türkiye’deki nükleer çalışmalarına değinen Birol, “Türkiye’nin nüfusu büyüdükçe daha fazla elektrik tüketilecek. Özellikle güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları burada belirleyici teknoloji olmalı. Ancak yıllardan beri söylediğim gibi Türkiye için nükleerin olmazsa olmaz bir teknoloji olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin nükleer santrali hangi ülkeyle yaptığı çok önemli, çeşitlendirme olmalı.” dedi.