EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı petrol talep tahminini 3. kez üst üste düşürdü. UEA aylık raporunda 2024 yılı için küresel petrol talebi tahminini günlük 903 bin varilden 862 bin varile düşürdü.

Kurum petrol piyasasının gelecek sen arz fazlası riskiyle karşı kaşıya olduğunu bildirdi.

İsrail ile İran arasında artan gerginliğin bölgedeki enerji altyapısı için tehdit oluşturmasına rağmen, Amerika'da üretim artışının 2025'in başlarında arz fazlası yaratması beklendiği, OPEC+ ittifakındaki atıl üretim kapasitenin ise rekor seviyelere yakın olduğu belirtildi.

UEA açıklamasında, "Şimdilik arz akışı devam ediyor ve büyük bir aksamanın olmaması durumunda pazar, yeni yılda oldukça büyük bir fazlayla karşı karşıya kalacak." ifadelerini kullandı. Raporda, dünya piyasalarının gelecek yıl günde 1 milyon varilden fazla arz fazlasıyla karşı karşıya kalacağı ifade edildi.

Raporda ayrıca Çin'de petrol talebinin zayıf olduğu ifade edildi.

Brent petrol vadelileri bugün İsrail'in İran'da petrol rafinerileri yerine askeri hedefleri vuracağını açıklamasıyla yüzde 4'ten fazla düşerek 75 doların altına gevşedi. Petrol fiyatları Temmuz başından bu yana yaklaşık yüzde 15 düşüş kaydetti.

OPEC+, 2022 yıl sonundan bu yana fiyatları desteklemek için üretim kesintilerine gidiyor ve böylece kritik üyelere günde 5 milyon varilden fazla yedek üretim kapasitesi kalıyor. Bu, 2020'deki pandemi dönemi dışında bu rekor seviye.

Advertisement