Bloomberght
Bloomberg HT Türkiye'nin Doğalgaz Keşfi UEA/Birol: Karadeniz'de bulunan rezervin değeri 80 milyar dolar

UEA/Birol: Karadeniz'de bulunan rezervin değeri 80 milyar dolar

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Birol, Bloomberg HT'ye Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Giriş: 24 Ağustos 2020, Pazartesi 12:13
Güncelleme: 24 Ağustos 2020, Pazartesi 15:43

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Bloomberg HT'ye Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birol, Karadeniz'de bulunan rezervin değerinin 80 milyar dolar olduğunu söyledi.

Birol, "Doğalgazı mümkün olduğunca hızlı çıkarmak gerek," diyerek, mevcut ortamında doğalgazı düşük maliyetle çıkarmaya imkan verdiğine dikkat çekti.

Rusya'dan alınan doğalgazda önemli bir indirim gerçekleşebileceğini söyleyen Birol, "Rezervi çıkarmak için 6 milyar dolarlık yatırım gerekebilir" dedi.

Birol'un konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

Gaz sahasının keşfi Türkiye enerji sektörü için bir dönüm noktasıdır. Bunu ölçeği ne kadardır ne kadar hayatımızı ve Türkiye’nin enerji sektörünü etkileyecektir. Öncelikle saha büyük bir sahadır. Petrol ve doğalgaz sahalarını büyük, dev ve süper dev diye kategorilere ayırıyoruz. Bu dev kategorisini giren bir sahadır. Türkiye doğalgazda tamamen dışa bağımlı. Bu gaz bizim dışa olan bağımsızlığımızı ciddi anlamda düşürecektir. Bugünden yarına Türkiye’nin hızla enerji ihracatçısı olması tabi ki zor.

Ekonomiye katkısı en başta bu saha potansiyel olarak 80 milyarlık bir değere tekabül edecektir. Cari açıkta enerji ithalatı faturamız birebir aynı nerdeyse ve bu doğalgaz faturasında ciddi bir düşüş sağlayacak. Biz hala doğalgaz ithal edeceğiz ama bu ciddi bir düşüş sağlayacaktır. Cari açıkta enerji faturamızın büyük bir kısmı petrol ithalatına bağlı. Bu cari açık kısmına pozitif bir katkı yapacaktır ama cari açık sorunumuza bugünden yarına bitti demekte mümkün gözükmüyor.

Gazı aldığımız Rusya, İran ve Cezayir’le uzun zamanlı kontratlar yapılıyor ve sona gelindiğinde mevcut piyasa koşullarına göre aşağı veya yukarı çekmek müzakereleri oluyor. Dünyada gaz fiyatları düştü sizde gaz fiyatlarını düşürün diyebiliyorduk şimdi artı bir koz daha geldi. Evde ve sanayide kullandığımız fiyatları aşağı çekebilir.

Bunu mümkün olduğu kadar çabuk çıkartmak lazım. Şuanda dünyadaki petrol ve doğalgaz yatırımlarında çok büyük bir düşüş var. Bu işi yapan firmaların şuan ellerinde çok iş yok o yüzden güzel bir ortam mevcüt proje maliyetlerini düşürmek için. Ucuz yatırım maliyetlerinden yararlanıp bu gazı üretip sisteme dahil etmek.

Ben Türkiye’nin yatırım merkezi olacağını düşünüyorum. 320 milyar metreküp rezervden ne kadarlık üretim elde edebiliriz. Mevcut gaz üretiminin 3’te 1’inin Sakarya gaz havzasından sağlayabiliriz. Çevresinde daha başka gaz havzaları bulunursa durum değişir. Karadeniz neden bir kuzey denizine dönüşmesin, şuanda o noktadan değiliz ama araştırmaların devam etmesi gerekiyor. Bu da Türkiye ekonomisinin değişmesine sebep olabilir. 3 tarafımız denizlerle çevreli rüzgar enerjisi teknolojisinin de gelişmesi ve birbirlerinden faydalanması gerekir. Aynen Norveç’in yaptığı gibi.