Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Uzakdoğu’daki rakip firmalara göre yüzde 20 daha pahalı olduk"

"Uzakdoğu'daki rakip firmalara göre yüzde 20 daha pahalı olduk"

  • Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik Bloomberg HT'ye "Bütçelediğimiz rakamlara ulaşmamızda çok zorluk çektik. Tabi düşük kur politikası sebebiyle ihracatta rekabetçiliğimiz daha da düştü. Uzakdoğu'daki rakip firmalar karşısında yüzde 20 değerinde fiyatlarımız daha yüksek seyretti bu da ihracatımızı genel seyrine göre daha düşük yapmamıza sebebiyet verdi" dedi.

Giriş: 25 Ocak 2025, Cumartesi 12:56
Güncelleme: 25 Ocak 2025, Cumartesi 12:56

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik Bloomberg HT’de yayınlana Üst Düzey Programında Arzu Malik’in konuğu oldu.

Gedik, 2024 yılında enflasyonu düşürmek için uygulanan düşük kur, sıkı para politikası ve yüksek faizden etkilendiklerini belirterek şunları söyledi:

“Biz Gedik Holding olarak bu sene 62’nci yılımızı kutladık. Biz bildiğiniz gibi metal sektöründeyiz kaynak, döküm, vana ve aynı zamanda hizmet sektöründeyiz bir vakfımızın çatısı altında üniversitemiz mevcut. 2024 tabii ki enflasyonu düşürmek için uygulanan düşük kur, sıkı para politikası ve yüksek faiz bizi de derinden etkiledi. Bütçelediğimiz rakamlara ulaşmamızda çok zorluk çektik. Tabi düşük kur politikası sebebiyle ihracatta rekabetçiliğimiz daha da düştü. Uzakdoğu’daki rakip firmalar karşısında yüzde 20 değerinde fiyatlarımız daha yüksek seyretti bu da ihracatımızı genel seyrine göre daha düşük yapmamıza sebebiyet verdi. Biliyorsunuz Türk sanayicileri B planlarını hep yanlarında taşırlar onun için farklı pazarlarda ne gibi fırsatlar bulabiliriz, buna odaklandık ve bütçelediğimiz rakamı biraz daha dengelemeye çalıştık. Ama 2024’e genel olarak baktığımızda daha önceki senelerde göstermiş olduğumuz büyümeyi maalesef gösteremedik. Üretimde de iç pazarda önemli projeler yer almadı, biz mallarımızı projeler oldukça satabiliyoruz. Yatırımın az olması tabi satışlarımızı da olumsuz etkiledi “

2025 beklentilerini de paylaşan Gedik, “Tabii yaptığımız her yatırımı kendi öz sermayemizle yapma şansımız olmadığı için banka kredilerine de ihtiyaç duyuyoruz. Faizler çok yüksek olduğu zaman projeye de başladıysak devam etmek zorundayız. O yüzden farklı alternatiflere ve çözümlere bakıyoruz. 2024’te yatırımlarımız devam etti. 2025’te tasarrufa yönelik, verimliliği ön plana alan bir strateji belirledik. Teknolojinin endüstride kullanımı bizim daha verimli üretim yapmamızı gerektiriyor. 2025’te yatırımlarımızı sürdüreceğiz ama biraz daha yavaşlayacağız iç pazarda, dış pazarda da hedefimiz küresel ölçekte bir firma olmak” dedi.

Hindistan’ın yıldızı daha çok parlayacak

Yatırımlarından bahseden Gedik, “Azerbaycan’da bir üretim yeri açmıştık burası iyi gidiyor, buradaki üretimi daha da artırarak devam edeceğiz. Asya Pasifik’teki üretim çok önemli çünkü Avrupa’daki durgunlukta Asya Pasifik’teki üretimin şahlanmasına sebep oldu. Bizde orada yatırım kararı aldık, geçen sene bunla uğraştık. Şu anda Trump’ın gelmesiyle de Çin-Amerika ticaret savaşları Hindistan’ın yıldızını daha çok parlatacak. Biz de bu sene içinde Hindistan’da bir ortakla da anlaşarak bir üretim tesisi kuracağız. Artık dış ülkelerde yerelleşmek gerekiyor. Artık Türkiye’de üretip satmak hem lojistik olarak çok zor ve rekabetçi olamıyorsunuz. Hem de müşterinin yanında olmak her zaman için daha hızlı büyümeye sebebiyet veriyor. Hindistan’da senede bin ton üretim hedefliyoruz. O yüzden 2025 faklı ve güzel bir sene olacak” diye ekledi

Gedik sözlerine şöyle devam etti:

“Artık kendi kendine yetmek önem kazanıyor. Bence bir ülkenin kalkınması için ekonomisinin ileriye gitmesi için üretim şart ve üretimle ülkeler zenginleşiyor. Bir de üretim istihdamı da beraberinde getiriyor. Amerika üretimde çok gelişmiş olsa da hala sanayinin önemine değiniyor. Aslında çok destek verilmesi lazım, Çin nasıl ihracat yapan sektörlerini ve şirketleri destekliyor. Bizim de böyle teşviklere ihtiyacımız var. Biz Gedik olarak teşvikler hep alıyoruz fakat teşviklerin iyi bir denetim altında gerçekten ihracat yapan firmalara verilmesi lazım şu anda zaten düşük kur politikası dolayısıyla ihracatta fiyatlarda bir basınç var ve eskisi kadar rekabetçi olamıyoruz. Türkiye çok önemli bir ülke ve jeopolitik olarak da konumu çok iyi o yüzden rekabetçiliğini kaybetmemesi gerekiyor. Avrupa durağan da olsa bizim hala önemli bir pazarımız. Daha çok mal üretip satabilmemiz için ihracatçıya daha fazla destek olunması lazım. Çin’in şirketlerine verdiği desteği Türkiye’de Türk şirketlerine verebilir. Düşük kur politikası karlılığımızı hemen hemen sıfırladı. Biliyorsunuz ihracatta müşteri kaybetmek çok kolay ama kazanmak zor ve rekabetçi olamazsak kemikleştik müşterilerimizi kaybedebiliriz. İhracatçıya destek verilmeli. Üretimde de verimliliğe önem verilmeli. Biz üretimde mevcut ürünlerin geliştirilmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi için Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz.