Uzmanlar faiz indirimini değerlendirdi
-
Uzmanlar TCMB'nin faiz indirim kararı ardından kararı yorumlarken, genel kanı bu yönde bir adımın beklendiği şeklinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından, bir hafta vadeli repo ihale faizinde indirime giderek yüzde 7.75'ten yüzde 7.50'ye düşürdü. TCMB ayrıca faiz koridorunda da değişiklik yaparak, üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'ten yüzde 10.75'e ve alt bant olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.50'den yüzde 7.25'e indirdi.
Karara yönelik görüşlerini aldığımız uzmanlar, genel olarak bu yönde bir adımın beklendiğini düşünürken, aynı zamanda TCMB'nin hem faiz indirdiği hem de temkinli tavrını koruduğu görüşünde.
BloombergHT.com'a alınan kararları değerlendiren Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "TCMB'dan beklentilerimize paralel bir karar geldiği görülüyor. Toplantı öncesi yorumumuzda 'TCMB bizce sıkı para politika duruşundan kolayca vazgeçmeden ve kurdaki oynaklığa da dikkat ederek, yapsa da ölçülü sayılacak 25-50 baz puanlık bir faiz indirimi yapacaktır. Belki buna ek olarak koridorun özellikle üst tarafında sembolik sayılacak 25-50 baz puanlık bir hareket de mümkün olabilir ve sürpriz olmaz' demiştik. Bugün alınan kararlar beklentilerimizi doğrularken, TCMB enflasyon, kur ve küresel risk iştahı hareketlerine bağlı olarak sıkı para politikasından fazlaca taviz vermeden faiz indirimleri konusunda ölçülü davranmaya devam edeceğinin sinyalini vermiştir. Böylelikle faiz indirimi beklentilerine ölçülü de olsa cevap verirken rasyonel davranış sürecinden de vazgeçmeyeceğini göstermiştir. Piyasada ilk tepki olarak kur, faiz ve borsa tarafında bu karar fiyatların içinde gibi görünse de, asıl fiyatlamalar kararın sindirim ve anlaşılma sürecinden sonra yurtdışına bağlı olarak gelişecek gibi görünüyor. Bu karar BİST için sınırlı da olsa olumlu gibi görünse de özellikle koridorun üst tarafında yaşanan indirimden sonra dolar/TL hareketlerine çok daha fazla konsantre olmak gerekli gibi duruyor" dedi.
BloombergHT.com'a yaptığı yorumda İş Portföy Ekonomisti Can Uz, "Geçtiğimiz ay yapılan toplantının metnine sadık kalınmış ve içerikte ciddi bir değişiklik yapılmadı. Tek farklılık içeren ifade Kurul’un çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğine dair beklentiyi daha somut bir dille ifade etmiş olması. Bu bizim de raporlarımızda sıkça yer bulan bir öngörü. Ocak ayında hizmet fiyatlarında artış hızının yavaşlama yönündeki trendinin kırılmış olması bu öngörüde temel risk unsuru idi. Dolayısıyla PPK bu trend kırılmasını önemli görmüyor ve fiyatlardaki artış hızının tekrar yavaşlayacağını öngrüyor olmalı. Bu durum getiri eğrisinin uzun tarafı için olumlu bir sinyal olarak algılanabilir. Üst banttaki indirimlerin devam edeceğine yönelik piyasa algısı “TCMB kurdaki değer kaybını önemsemiyor” şeklinde oluşacak bir algıya evrilebilir. Bu durum Banka’nın araç bağımsızlığına yönelik tartışmaları da alevlendireceği için TRY’yi korumak para otoritesi adına her zamankinden daha güç olabilir. Dolayısıyla Şubat ayı PPK kararını TRY için hafif negatif olarak değerlendiriyoruz. Ancak getiri eğrisinin kısa tarafı ve bankacılık hisseleri için bu kararla pozitif değerlemeler söz konusu olacaktır. Fed tarafından gelecek açıklamalar da dikkatle izlenmeli" sözlerini kullandı.
Bloomberg HT canlı yayınına bağlanan ve kararı değerlendiren Odeabank Stratejik Pazarlama Grup Müdürü Erkan Dernek, "Ekim-Kasım aylarından itibaren petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüklüğe bağlı olarak beklenti toplam 100-150 baz puana kadar bir indirimin yapılmasıydı. Şu ana kadar yapılan indirimlere baktığımızda gayet kademeli ve sınırlı, sıkı duruşla beraber ilerleyen bir faiz indirimi döngüsü görüyoruz. Fakat üst bantta yapılan 50 baz puanlık indirim mevcut para piyasaları faizlerinde ve günümüzde Fed'in faiz artırımının daha çok gündemde olduğu bir dönemde kurda baskıyı bir miktar artıracaktır. Bununla beraber kurda kontrol edebildiğimiz bazı noktalarla birlikte kontrol edemediğimiz de bazı noktalar var. Faiz indirimi yapılmasa dahi kurun 2.45'in altına inmesi mevcut global konjüktürden dolayı zor görünüyor. Bundan sonra yapılacak olan indirimler gıda fiyatları ve enflasyonun izlediği yola bağlı olacaktır diye düşünüyorum. Muhtemelen önümüzdeki üç aya kadar risklere bağlı olarak 50-75 baz puana kadar ekstra faiz indirimleri yapılabileceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise Bloomberg HT canlı yayınına telefonla bağlanarak, "Kararı piyasa pozitif ya da negatif anlamda fiyatlamış değil şu anda. Toplantı öncesinde biraz daha sert bir faiz indirimi olabilir mi düşünceleriyle TL değer kaybediyordu. Şu anda bunu dengeliyor gibiyiz. Bence Yellen'ın yapacağı konuşma çok daha önemli olacak burdan sonra. TCMB'nin üst bandı indirmesiyle beraber risk-off olduğu günlerde kırılganlığının biraz daha fazla olacağını düşünüyorum. Bugün baktığımız zaman yurtdışında herkes Yellen'ı bekliyor, gelişmekte olan ülkelerde biraz daha iyimser bir hava görüyoruz. Bundan biz de ister istemez şu anda pozitif anlamda etkileniyoruz. Fakat olası bir risk gününde ya da diğer gelişmekte olan ülkelerde yaşanan negatif günlerde, bizim biraz daha kötü ayrışacağımız günler olacak diye düşünüyorum. Yayımlanan raporda temkinli duruşun devam edeceği sinyalini veriyor. Eğer piyasa önümüzdeki ay bir bozulma görürse, burada TCMB'nin pas geçme ihtimalini ister istemez piyasa fiyatlayacaktır" dedi.
BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com